Linkkejä
Jarmon Webbisaitti
Selkeitä ohjeita makkaranvalmistukseen kotona kuvineen.
Kari Niemisen mustamakkara sivusto
Sivuilta löytyy runsas reseptilaari niin itse makkaran, kuin makkara-ruokienkin tekoon.
Makkarasushi
Miten hirvittäviä väärinkäsityksiä maailma onkaan täynnä!
Visual Recipes
Eksoottisia makkara-reseptejä englanniksi
All About Sausage
Runsas brittien makkara-asiain sivusto.
RESEPTEJÄ
Siskonmakkarasoosi UKK:n makuun
Näitä tarvitset:
- 500 g siskonmakkaroita |
- 1 rkl voita |
- 1 rkl vehnäjauhoja |
- 1 dl kuutiolihalientä |
- 1,5 dl kermaa |
- ½ tl vastajauhettua maustepippuria |
- suolaa |
Tee näin:
-Kuivaa siskonmakkarat.
-Kuumenna rasva pannussa pähkinänruskeaksi ja ruskista siinä makkarat pannua ravistellen.
-Nosta makkarat tarjoiluvadille ja pidä ne lämpiminä vaikkapa perunakattilan päällä.
-Lisää pannussa olevaan rasvaan jauhot. Sekoita ja lisää lihaliemi ja kerma kahdessa erässä tässä järjestyksessä.
Anna kastikkeen kiehahtaa välillä ja jälkeen.
-Lisää maustepippuri ja tarkista suola.
-Kaada kastike makkaroiden päälle.
Hyviä lisukkeita: kuorineen keitetyt perunat ja suolakurkku.
Tästä riittää neljään annokseen.
(Resepti on tasavallan presidentti Urho Kekkosen hiihto- ja metsästysretkien
legendaarisen ruuanlaittajan, ylijohtaja Tauno V. Mäen
Keittokirjasta Sitä jaettiin aikanaan vain monisteena suppealle piirille.)
Hiukopala esinälkään
Näitä tarvitset:
- Raakamakkaraa tarpeellinen määrä,tai vastaavaa raaka-chorizoa |
- paistettuja perunoita (sipulin ja aamiaispekonin kera) |
- kolmen juuston ruokakermaa maustettuna ruokalusikallisella vahvaa sinappia |
Tee näin:
-paista keitetyt perunalohkot sipulin ja pekonin kanssa
-paista ko.makkarapätkät kevyellä lämmöllä voin ja öljyn
seoksella kypsäksi
-sekoita ko. paistokset keskenään
-kaada päälle ruokakerma/sinappiseos ja sekoita
Nautintatapa:
Unohda kilojoulet ja muut vanhemmat enegiayksiköt; vyötä löysätään noin 3:n reiän verran.
Kossusnapsit ja oluet olet tietenkin muistanut hankkia. Jos et, niin huomauta puolisoa huolimattomuudestaan.
Kuormattuasi lautasen ota haarukka käteen ja toimeen. Ahneemmat käyttäkööt nr:6:n soppakauhaa.
Suomalainen currymakkara
Näitä tarvitset:
- 800g siskonmakkaroita |
- 3 rkl öljyä |
- 1 kookas sipuli |
- 3 tl curryjauhetta |
- 3 dl lihalientä |
- 1 tölkki murskattuja tomaatteja |
- 1 pikkutölkki tomaattipyreetä |
- 3 rkl soijakastiketta |
- 3 rkl sokeria |
- 0,5 dl punaviiniä |
- 1 rkl valkoviinietikkaa |
- 2 dl kermaa |
Tee näin:
Makkarat:Leikkaa siskonmakkarat irti toisistaan, pistä kattilaan ja peitä kylmällä vedellä.
Käännä liesi päälle ja veden kiehahtaessa säädä lämpö pienelle.
Keitä miedolla lämmöllä kansi päällä runsaat 10 minuuttia.
Poista makkaroiden kuoririppeet ennen tarjoilua.
Currykastike: Makkaroiden valmistuessa pilko sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä.
Lisää curry ja sekoita vielä minuutin verran.
Lisää lihaliemi, tomaattimurska, tomaattipyree, soijakastike, sokeri, punaviini ja valkoviinietikka.
Kiehauta miedolla lämmöllä kunnes kastike sakenee. Lisää kerma.
Kun kastike kiehahtaa uudelleen, poista levyltä. Makkarat ja currykastike ovat valmiit lähes samanaikaisesti.
Tarjoiluehdotus:(jota varten tarvitset edellisten lisäksi 3 rasiaa maksalaatikkoa ja purkillisen makeaa mansikkahilloa)
Aseta kunkin ruokailijan lautaselle lämmitettyä maksalaatikkoa n.½ rasiaa ruokailijaa kohti.
Levitä maksalaatikon päälle runsas ruokalusikallinen makeaa mansikkahilloa.
Pistä lautaselle pari kolme kypsää siskonmakkaraa. Levitä makkaroiden päälle currykastiketta.
Tarjoa juomana kylmää olutta. Mikäli mies tarjoaa naiselle, sytytä myös kynttilä.
Evästä riittää noin viidelle.
Asiamiehen herkku
Näitä tarvitset:
- 1 HK:n sininen tai vastaava peruslenkkimakkara |
- 1 dl mustia oliiveja |
- 1 dl tuoretta basilikaa |
- 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja |
Tee näin: Revi kuori pois ja viillä makkaran
keskelle kunnollinen, parin sentin syvyinen ura. Silppua oliivit,
basilika ja aurinkokuivatut tomaatit saksilla pieniksi paloiksi. Levitä
silppu tekemääsi viiltoon. Aseta makkarat teräksiselle pannulle.
Nosta pannu kuumalle kiukaalle tai nuotion
hiillokselle, äärimmäisessä hätätilanteessa (sauna on palanut ja
hiilloskin jo kylmennyt) myös uuni kelpaa. Kypsennä niin kauan, että
makkarat ovat kypsiä. Tietenkin.
Annoksesta riittää kahdelle raavaalle miehelle, naisia
ja lapsia sillä ruokkii neljä.
Kamikazepata
Näitä tarvitset:
- voita |
- erilaisia makkaroita |
- sipulia |
- valkosipulia |
- mausteeksi laakerinlehteä |
Tee näin: Kaikilla
suomalaisilla ei ole joka päivä saunaa käytössään, muttei hätää:
kamikazepadan voi hauduttaa myös uunissa. Rämäytä hyvän padan pohjalle
pari nyrkillistä voita. Kevytlevite ei kelpaa. Seuraavaksi pilkottua
sipulia ja juomalasillinen valkosipulinkynsiä sekä hieman
laakerinlehteä. Muita yrttejä ei suositella käytettäväksi, koska
kyseessä suoranaisesti ei ole kasvisruoka. Makkaroiden valintaa
helpottaa, että kaikki käyvät. Pohjan saa lenkistä, ja sekaan mahtuvat
nakit, ryynimakkarat, kabanossit, grillibalkanit, jahtimakkara, kevyesti
esikypsennetty tyyringinmakkara. Makkarat täytyy paloitella, perkele,
sen verran täytyy pääkokilta löytyä gastronomista silmää. Sekoita ja
tuuppaa uuniin. Jos sauna on saatavilla, pata tekeytyy kylpemisen
aikana. Kiuaskaan ei likaannu. Olutta. Ehkä leipääkin. Naiset ja lapset
pidettävä loitolla. Tämä ruokalaji panee remuamaan.
(Hese Hyvärinen:
Läskiksi meni, raavas mies 1989, Gummerus)
Vorschmack, uuniperunoita
Näitä tarvitset:
- lammasta, lehmää, hirveäkin |
- rasvasilliä |
- sipulia |
- valkosipulia |
- hyvin mietoa lihalientä |
- perunoita |
- merisuolaa |
- mausteeksi valkopippuria ja anjovista |
Epävirallisen suomennoksen mukaan Vorschmack on etumaku. Virallisesti
der Schmack tarkoittaa sumakkipensasta, mutta en ota uskoakseni, että
marsalkka Mannerheim tovereineen olisi ihastunut upseerilounaan
alkuruokana etusumakkipensaasta. Hän ei ollut kasvissyöjä, eikä
vastanlehtiteenjuoja.
Tarina kertoo, että Marski toi Vorschmackin
reseptin Suomeen ja kiikutti sen Savoyhin, jossa sen valmistaminen
opeteltiin perusteellisesti ja osataan yhä. Marskin aikoina se oli pakko
osata, koska hän valvoi tasoa omassa nimikkopöydässään, keittiön ovesta
saliin tultaessa heti ensimmäisenä oikealla.
Ja näin syntyy Savoyn
Vorschmack:
Paloiteltua, luutonta lammasta ja raavasta ruskistetaan
kuumassa uunissa yhdessä sipuleiden kanssa. Lammasta riittää reilu
kolmannes. Hirveäkin voi käyttää, riista-aikana se tuo oman sävynsä, kun
lehmää pääsee vähentämään. Lampaan täytyy olla rasvaista, koska siitä
kehittyy Vorschmackin jäljittelemätön maku.
Kun lihat ovat ruskistuneet,
ne jauhetaan yhdessä tarkoin peratun rasvasillin, sekä
valkosipulinkynsien kanssa. Kaikki uunipakkiin kertynyt rasva täytyy
ehdottomasti jauhaa mukana.
Vorschmackin pitkäveteistä keittämistä
varten tarvitaan laakeahko, paksupohjainen kattila. Massa maustetaan
vain hienolla valkopippurilla ja kostukkeeksi lisätään jälkilientä.
Koska kotikeittiössä sitä ei ole käsilla, erittäin mieto, mutta todella
mieto lihaliemi ajaa saman asian.
Vorschmack paranee, mitä kauemmin se
porisee. Pinnalle nouseva lampaanrasva skummataan, koska se on jo
ehtinyt luovuttaa makunsa. Jos sillin suolaisuus ei riitä, Savoyssa
lisätään anjovista liemineen.
Missään nimessä Savoyn Vorschmackkiin ei
käytetä tomaattipyreetä. Se tapa on tullut muista ravintoloista, joissa
tarjoillaan Vorschmackin nimellä kulkevia jauhelihakastikkeita.
Valkkaa
uuniperunoita varten tasakokoisia yksilöitä, pese ja kuivaa
huolellisesti. Parhaat uuniperunat tulevat karkean suolan sisällä. Peitä
perunan suolalla, laita uuniin, jossa on täysy lämpö ja laske puolen
tunnin kuluttua lämpö noin 150 asteeseen. Perunat kypsyvät toisen
puolikkaan aikana. Kaada pakin sisältö kuivaan tiskialtaaseen ja rapsi
suola pois. Perunat on syötävä kuorineen, niin menetellään Savoyssa.
Savoyssa Vorschmackin ja uuniperunoiden lisukkeeksi tarjottiin vain
smetanaa. Maustekurkut, etikkapunajuuret, sekä omalaatuiset versiot
duchesseperunasta ovat muiden keksintöä. Rehellinen, munankeltuaisella
ja raastetulla muskotilla jalostettu duchesse sen sijaan on kuta kuinkin
paikalllaan. Aperitiiviksi koskenkorvaa.
(Hese Hyvärinen:
Läskiksi meni, raavas mies 1989, Gummerus)
Pöytälenkkiä Häilän tapaan
Näitä tarvitset:
- lenkkiä |
- punaista maitoa |
Tee näin: Osta lenkkiä. HK:n kiekura käy hyvin, ja
punaista maitoa kaupasta. Riko jotenkin lenkkiä suojaava muovipussi,
vedä lenkkiä esiin, ehkä toinen kiekura, ja asettele kauniisti pöydälle.
Käytä muovipussia alustana. Järjestä avattu maitopurkki lenkin viereen
asetelmaa rikkomatta. Ohi kulkiessasi murra pala lenkkiä, pureskele ja
huuhdo alas maitoryypyllä. Naiset ja kasvissyöjät vihaavat tätä
ruokalajia. Miehet rakastavat.
(Hese Hyvärinen: Läskiksi meni, raavas
mies 1989, Gummerus)
Reseptihakemisto:
UKK:n siskonmakkara.
Hiukopala esinälkään.
Suomalainen currymakkara.
Asiamiehen herkku.
Kamikazepata.
Vorschmack.
Pöytälenkkiä Häilän tapaan.