Linkkejä

Jarmon Webbisaitti

Selkeitä ohjeita makkaranvalmistukseen kotona kuvineen.

Kari Niemisen mustamakkara sivusto

Sivuilta  löytyy runsas reseptilaari niin itse makkaran, kuin makkara-ruokienkin tekoon.

Makkarasushi

Miten hirvittäviä väärinkäsityksiä maailma onkaan täynnä!

Visual Recipes

Eksoottisia makkara-reseptejä englanniksi


  All About Sausage

Runsas brittien makkara-asiain sivusto.

RESEPTEJÄ

Siskonmakkarasoosi UKK:n makuun

Näitä tarvitset:

    - 500 g siskonmakkaroita 
    - 1 rkl voita 
    - 1 rkl vehnäjauhoja 
    - 1 dl kuutiolihalientä 
    - 1,5 dl kermaa 
    - ½ tl vastajauhettua maustepippuria 
    - suolaa 

Tee näin:
-Kuivaa siskonmakkarat.
-Kuumenna rasva pannussa pähkinänruskeaksi ja ruskista siinä makkarat pannua ravistellen.
-Nosta makkarat tarjoiluvadille ja pidä ne lämpiminä vaikkapa perunakattilan päällä.
-Lisää pannussa olevaan rasvaan jauhot. Sekoita ja lisää lihaliemi ja kerma kahdessa erässä tässä järjestyksessä. Anna kastikkeen kiehahtaa välillä ja jälkeen.
-Lisää maustepippuri ja tarkista suola.
-Kaada kastike makkaroiden päälle.
Hyviä lisukkeita: kuorineen keitetyt perunat ja suolakurkku. Tästä riittää neljään annokseen.
 
(Resepti on tasavallan presidentti Urho Kekkosen hiihto- ja metsästysretkien legendaarisen ruuanlaittajan, ylijohtaja Tauno V. Mäen Keittokirjasta Sitä jaettiin aikanaan vain monisteena suppealle piirille.)


Hiukopala esinälkään

Näitä tarvitset:

    - Raakamakkaraa tarpeellinen määrä,tai vastaavaa raaka-chorizoa 
    - paistettuja perunoita (sipulin ja aamiaispekonin kera) 
    - kolmen juuston ruokakermaa maustettuna ruokalusikallisella vahvaa sinappia 

Tee näin:
-paista keitetyt perunalohkot sipulin ja pekonin kanssa
-paista ko.makkarapätkät kevyellä lämmöllä voin ja öljyn seoksella kypsäksi
-sekoita ko. paistokset keskenään
-kaada päälle ruokakerma/sinappiseos ja sekoita

Nautintatapa: 
Unohda kilojoulet ja muut vanhemmat enegiayksiköt; vyötä löysätään noin 3:n reiän verran. Kossusnapsit ja oluet olet tietenkin muistanut hankkia. Jos et, niin huomauta puolisoa huolimattomuudestaan. Kuormattuasi lautasen ota haarukka käteen ja toimeen. Ahneemmat käyttäkööt nr:6:n soppakauhaa.

Suomalainen currymakkara

Näitä tarvitset:

    - 800g siskonmakkaroita 
    - 3 rkl öljyä 
    - 1 kookas sipuli 
    - 3 tl curryjauhetta 
    - 3 dl lihalientä 
    - 1 tölkki murskattuja tomaatteja 
    - 1 pikkutölkki tomaattipyreetä 
    - 3 rkl soijakastiketta 
    - 3 rkl sokeria 
    - 0,5 dl punaviiniä 
    - 1 rkl valkoviinietikkaa 
    - 2 dl kermaa 

Tee näin:
Makkarat:
Leikkaa siskonmakkarat irti toisistaan, pistä kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Käännä liesi päälle ja veden kiehahtaessa säädä lämpö pienelle. Keitä miedolla lämmöllä kansi päällä runsaat 10 minuuttia. Poista makkaroiden kuoririppeet ennen tarjoilua.
Currykastike: Makkaroiden valmistuessa pilko sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä. Lisää curry ja sekoita vielä minuutin verran. Lisää lihaliemi, tomaattimurska, tomaattipyree, soijakastike, sokeri, punaviini ja valkoviinietikka. Kiehauta miedolla lämmöllä kunnes kastike sakenee. Lisää kerma. Kun kastike kiehahtaa uudelleen, poista levyltä. Makkarat ja currykastike ovat valmiit lähes samanaikaisesti.
Tarjoiluehdotus:(jota varten tarvitset edellisten lisäksi 3 rasiaa maksalaatikkoa ja purkillisen makeaa mansikkahilloa) Aseta kunkin ruokailijan lautaselle lämmitettyä maksalaatikkoa n.½ rasiaa ruokailijaa kohti. Levitä maksalaatikon päälle runsas ruokalusikallinen makeaa mansikkahilloa. Pistä lautaselle pari kolme kypsää siskonmakkaraa. Levitä makkaroiden päälle currykastiketta. Tarjoa juomana kylmää olutta. Mikäli mies tarjoaa naiselle, sytytä myös kynttilä. Evästä riittää noin viidelle.

Asiamiehen herkku

Näitä tarvitset:

    - 1 HK:n sininen tai vastaava peruslenkkimakkara 
    - 1 dl mustia oliiveja 
    - 1 dl tuoretta basilikaa 
    - 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja 

Tee näin: Revi kuori pois ja viillä makkaran keskelle kunnollinen, parin sentin syvyinen ura. Silppua oliivit, basilika ja aurinkokuivatut tomaatit saksilla pieniksi paloiksi. Levitä silppu tekemääsi viiltoon. Aseta makkarat teräksiselle pannulle.
Nosta pannu kuumalle kiukaalle tai nuotion hiillokselle, äärimmäisessä hätätilanteessa (sauna on palanut ja hiilloskin jo kylmennyt) myös uuni kelpaa. Kypsennä niin kauan, että makkarat ovat kypsiä. Tietenkin.
Annoksesta riittää kahdelle raavaalle miehelle, naisia ja lapsia sillä ruokkii neljä.

Kamikazepata

Näitä tarvitset:

    - voita 
    - erilaisia makkaroita 
    - sipulia 
    - valkosipulia 
    - mausteeksi laakerinlehteä 

Tee näin: Kaikilla suomalaisilla ei ole joka päivä saunaa käytössään, muttei hätää: kamikazepadan voi hauduttaa myös uunissa. Rämäytä hyvän padan pohjalle pari nyrkillistä voita. Kevytlevite ei kelpaa. Seuraavaksi pilkottua sipulia ja juomalasillinen valkosipulinkynsiä sekä hieman laakerinlehteä. Muita yrttejä ei suositella käytettäväksi, koska kyseessä suoranaisesti ei ole kasvisruoka. Makkaroiden valintaa helpottaa, että kaikki käyvät. Pohjan saa lenkistä, ja sekaan mahtuvat nakit, ryynimakkarat, kabanossit, grillibalkanit, jahtimakkara, kevyesti esikypsennetty tyyringinmakkara. Makkarat täytyy paloitella, perkele, sen verran täytyy pääkokilta löytyä gastronomista silmää. Sekoita ja tuuppaa uuniin. Jos sauna on saatavilla, pata tekeytyy kylpemisen aikana. Kiuaskaan ei likaannu. Olutta. Ehkä leipääkin. Naiset ja lapset pidettävä loitolla. Tämä ruokalaji panee remuamaan.
(Hese Hyvärinen: Läskiksi meni, raavas mies 1989, Gummerus)

Vorschmack, uuniperunoita

Näitä tarvitset:

    - lammasta, lehmää, hirveäkin 
    - rasvasilliä 
    - sipulia 
    - valkosipulia 
    - hyvin mietoa lihalientä 
    - perunoita 
    - merisuolaa 
    - mausteeksi valkopippuria ja anjovista 

Epävirallisen suomennoksen mukaan Vorschmack on etumaku. Virallisesti der Schmack tarkoittaa sumakkipensasta, mutta en ota uskoakseni, että marsalkka Mannerheim tovereineen olisi ihastunut upseerilounaan alkuruokana etusumakkipensaasta. Hän ei ollut kasvissyöjä, eikä vastanlehtiteenjuoja.
Tarina kertoo, että Marski toi Vorschmackin reseptin Suomeen ja kiikutti sen Savoyhin, jossa sen valmistaminen opeteltiin perusteellisesti ja osataan yhä. Marskin aikoina se oli pakko osata, koska hän valvoi tasoa omassa nimikkopöydässään, keittiön ovesta saliin tultaessa heti ensimmäisenä oikealla.
Ja näin syntyy Savoyn Vorschmack:
Paloiteltua, luutonta lammasta ja raavasta ruskistetaan kuumassa uunissa yhdessä sipuleiden kanssa. Lammasta riittää reilu kolmannes. Hirveäkin voi käyttää, riista-aikana se tuo oman sävynsä, kun lehmää pääsee vähentämään. Lampaan täytyy olla rasvaista, koska siitä kehittyy Vorschmackin jäljittelemätön maku.
Kun lihat ovat ruskistuneet, ne jauhetaan yhdessä tarkoin peratun rasvasillin, sekä valkosipulinkynsien kanssa. Kaikki uunipakkiin kertynyt rasva täytyy ehdottomasti jauhaa mukana.
Vorschmackin pitkäveteistä keittämistä varten tarvitaan laakeahko, paksupohjainen kattila. Massa maustetaan vain hienolla valkopippurilla ja kostukkeeksi lisätään jälkilientä. Koska kotikeittiössä sitä ei ole käsilla, erittäin mieto, mutta todella mieto lihaliemi ajaa saman asian.
Vorschmack paranee, mitä kauemmin se porisee. Pinnalle nouseva lampaanrasva skummataan, koska se on jo ehtinyt luovuttaa makunsa. Jos sillin suolaisuus ei riitä, Savoyssa lisätään anjovista liemineen.
Missään nimessä Savoyn Vorschmackkiin ei käytetä tomaattipyreetä. Se tapa on tullut muista ravintoloista, joissa tarjoillaan Vorschmackin nimellä kulkevia jauhelihakastikkeita.
Valkkaa uuniperunoita varten tasakokoisia yksilöitä, pese ja kuivaa huolellisesti. Parhaat uuniperunat tulevat karkean suolan sisällä. Peitä perunan suolalla, laita uuniin, jossa on täysy lämpö ja laske puolen tunnin kuluttua lämpö noin 150 asteeseen. Perunat kypsyvät toisen puolikkaan aikana. Kaada pakin sisältö kuivaan tiskialtaaseen ja rapsi suola pois. Perunat on syötävä kuorineen, niin menetellään Savoyssa.
Savoyssa Vorschmackin ja uuniperunoiden lisukkeeksi tarjottiin vain smetanaa. Maustekurkut, etikkapunajuuret, sekä omalaatuiset versiot duchesseperunasta ovat muiden keksintöä. Rehellinen, munankeltuaisella ja raastetulla muskotilla jalostettu duchesse sen sijaan on kuta kuinkin paikalllaan. Aperitiiviksi koskenkorvaa.
(Hese Hyvärinen: Läskiksi meni, raavas mies 1989, Gummerus)

Pöytälenkkiä Häilän tapaan

Näitä tarvitset:

    - lenkkiä 
    - punaista maitoa 

Tee näin: Osta lenkkiä. HK:n kiekura käy hyvin, ja punaista maitoa kaupasta. Riko jotenkin lenkkiä suojaava muovipussi, vedä lenkkiä esiin, ehkä toinen kiekura, ja asettele kauniisti pöydälle. Käytä muovipussia alustana. Järjestä avattu maitopurkki lenkin viereen asetelmaa rikkomatta. Ohi kulkiessasi murra pala lenkkiä, pureskele ja huuhdo alas maitoryypyllä. Naiset ja kasvissyöjät vihaavat tätä ruokalajia. Miehet rakastavat.
(Hese Hyvärinen: Läskiksi meni, raavas mies 1989, Gummerus) 

25v JUHLASIVUSTO

JUHLAPUHE




Reseptihakemisto:

UKK:n siskonmakkara.
Hiukopala esinälkään.
Suomalainen currymakkara.
Asiamiehen herkku.
Kamikazepata.
Vorschmack.
Pöytälenkkiä Häilän tapaan.