Mestarit

1988 Juha Kankkunen
1989 Juhani Mäkelä
1990 Matti Tuominen
  ("Kauppaneuvos Paukku")
1991 Pekka Vennamo
1992 Mikko Kivinen
1993 Martti Ahtisaari
1994 Jope Ruonansuu
1995 Arto Paasilinna
1996 Jyrki Otila
1997 Lasse Lehtinen
1998 Vesa-Matti Loiri
  ("Uuno Turhapuro")
1999 Aake Kalliala
  Sakari Kuosmanen
2002 Markku Haapio
  Visa Nurmi
  Antti Vahtera
   

Lapsuus ilman

ravintolassa syötyjä nauravia nakkeja voi tuntua vajavaiselta.

Nimekkäät makkaramestarit

Kankkunen Hyvärinen Hese Hyvärinen ja ensimmäinen makkaramestari Juha Kankkunen 1988

Makkaraklubi ry on kutsunut perustamisvuodestaan 1988 lähtien vuosittain Makkaramestariksi suomalaisen miehen, joka niin sisäisesti kuin ulkoisesti täyttää klubin korkeat vaatimukset. Makkaramestarin täytyy ylläpitää ja noudattaa niitä raavaitten miesten ruokatapoja, joita vaalimaan klubi on perustettu. Makkaramestarit ovat klubin kunniajäseniä, joilta ei peritä jäsenmaksua. 

Juha Kankkunen 1988

Ensimmäisen tittelin sai syksyllä 1988 ralliautoilun silloinen kaksinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen.Hän tilasi Pariisi-Dakar-ralliin keskelle Saharaa kolme HK:n sinistä lenkkiä, joista ensimmäisen hän nautti kylmänä eli Gordon Bleu a`la naturell. Kaksi muuta lenkkiä Kankkunen grillasi kamelinlantanuotiolla malilaisten beduiinien kanssa. Kankkunen voitti rallin. Juha on rallihistorian ensimmäinen nelinkertainen maailmanmestari.

Juhani Mäkelä 1989

Satunnainen matkailija, erikoisasiantuntija ja kirjailija Juhani Mäkelä on suomalaisen makkarayhdistystoiminnan hurskaimpia sieluja: Mäkelä oli 1960-luvulla mukana perustamassa erittäin epävirallista Suomen makkaraseuraa. Seura suunnitteli mm. Makkaratalon valitsemista vuoden taloksi arkkitehtuurinsa vuoksi. (alkuun)

Johannes Paukku 1990

Suomen tunnetuin makkaratehtailija, kauppaneuvos Johannes Paukku alias Matti Tuominen kutsuttiin kolmanneksi Makkaramestariksi. Kartellisopimusten mukaisesti tehtailija Paukku näytti makkaralle lihaa – kaukaa – ja syytti muita epärehellisestä kilpailusta; näyttivät lähempää. Paukun liiketoimintaa ja saunomista voitiin seurata maamme ensimmäisessä tositv-sarjassa Hyvät Herrat. (alkuun)

Pekka Vennamo 1991

Pääjohtaja Pekka Vennamo on aiemmin tunnettu oluen ystävänä, mistä kulinaristisesti on lyhyt matka makkaraan. Kun Vennamo ministeriaikoinaan osallistui valtakunnalliseen laihdutuskampanjaan, hän unelmoi paksusta makkaravoileivästä. Enää ei tarvitse unelmoida: titteli takaa, että Vennamolla on oikeus haukata makkaraleipää ja huuhdella se alas oluella. (alkuun)

Mikko Kivinen 1992

Näyttelijä Mikko Kivisen vaativimpiin luonnerooleihin on kuulunut tulkita mortadellamakkaraa. Mikko Kivinen tunnetaan taitavana koomikkona, ja klubi uskoo, että makkaramestarin arvonimi vain laajentaa hänen repertoaariaan: nyt hänelle voidaan nauraa jo muutenkin. (alkuun)

Martti Ahtisaari 1993

Valtiosihteeri Martti Ahtisaari voitti kilvan Makkaramestarin tavoitellusta tittelistä. Hän on esiintynyt julkisuudessa myös myöhemmin. Martti Ahtisaari on saanut mm. Nobelin rauhanpalkinnon.

Jope Ruonansuu 1994

Seuraavana olikin vuorossa vara-Marana esiintynyt monitaiteilija Jope Ruonansuu. Jopen muodollinen pätevyys teki vaikutuksen valitsijoihin, mutta levyllä on myös B-puoli: Jopen työstä kuultaa suomalaisen miehen elämän tragikomiikka. Aina ei ole helppo kestää mutta suomalainen mies kestää. (alkuun)

Arto Paasilinna 1995

Kirjailija Arto Paasilinna jatkoi suomalaisen miehen tinkimätöntä puolustamista kylmässä maailmassa. Paasilinnan kirjoissa herkutellaan pitkillä kulinaarisilla jaksoilla, ja päähenkilö (mies) päästää röhönaurun, kun itukonsulentti (nais) alkaa luennoida ruokavaliosta. Paasilinna sanoo, että lehmä ja hevonen syövät ituja ja sitten niistä tehdään makkaraa. Köyhänä runoilijana Paasilinna arvostaa huomionosoitusta.

Jyrki Otila 1996

Yhdeksänneksi Makkaramestariksi kutsuttiin klubin oma poika, euroedustaja Jyrki Otila. Klubissa arveltiin, ettei häntä voi lähettää europarlamenttiin Brysseliin vain varapuheenjohtajana: pitää olla myös knapei kauluksessa. (alkuun)

Lasse Lehtinen 1997

Moniottelija Lasse Lehtinen taitavana sananviljelijänä on saanut purevan mutta lämpimän huumorin silavoiman ilosanomansa kuulumaan lähes jokaisella yhteiskunnallisella sektorilla aina tasavallan korkeinta hallintoa myöten. Vain diakonissana klubi ei ole havainnut Lehtisen toimineen. Lehtisen televisiossa vetämä sohvien miehille suunnattu makasiiniohjelma kiukuttaa tekohienostuneita – ja ai että se hivelee suomalaisen miehen sielua kuin verimakkara. (alkuun)

Uuno Turhapuro 1998

Tätä valintaa Suomen kansa on odottanut: johtaja, bisnismies Uuno Turhapuro on vihdoin Makkaramestari. Taiteilija Vesa-Matti Loirin tulkitsema – joskus tuntuu että jopa elämä – Uunon rooli on kaikkien suomalaisten miesten toive. Kun varakkaasta perheestä naitu vaimo on saatu hätisteltyä ansiotyöhön, Uuno paneutuu sohvalle makkaralla ladatun jääkaapin makuuvartioon. Kuka ei vaihtaisi osaa Uuno Turhapuron kanssa? Just. Ei käden kättä ylhäällä. (alkuun)

Tuplamestarit 1999

Pitihän se tämäkin nähdä: klubi täydensi tusinansa kolmeksitoista kutsumalla tuplamestarit eli Aake Kallialan ja Sakari Kuosmasen. Monissa liemissä keitetyt ja eikö lienee liekitetytkin savolaissyntyiset television kesäkeittiömestarit antavat heti näytteen, kuinka vastuu siirtyy kuulijalle. Kuosmasesta on turha laihduttaa uimarantamittoihin kun ei osaa uida; Kalliala taas kehuu pilkkineensä niin suuren ahvenen, jolle bussissa piti ostaa lasten lippu. Että joo. (alkuun)

Triplamestarit 2002

Kun on alkuun päästy niin antaa mennä vaan. Eli Makkaraklubi pani entistä paremmaksi ja kutsui 15-vuotisjuhlavuotensa kynnyksellä tittelinhaltijoiksi triplamestarit. Valintalautakunnan jylhin sanoin: On olemassa kolme miestä, jotka ovat tehneet suomalaisen makkarakulttuurin edistämiseksi uroteon – jopa ihmeteon – ja pistäneet makkaran koviin kuoriin. Nämä miehet ovat Markku Haapio, Visa Nurmi ja Antti Vahtera, Nakit ja muusi -kirjan tekijät. He ovat Makkaraklubin 14., 15. ja 16 Makkaramestarit. (alkuun)

25v JUHLASIVUSTO

JUHLAPUHE



grilli

Vuosien saatossa

grillimakkarat ovat kiitettävästi monipuolistuneet raakamakkaroihin asti.