Mestarit
1988 | Juha Kankkunen |
1989 | Juhani Mäkelä |
1990 | Matti Tuominen |
("Kauppaneuvos Paukku") | |
1991 | Pekka Vennamo |
1992 | Mikko Kivinen |
1993 | Martti Ahtisaari |
1994 | Jope Ruonansuu |
1995 | Arto Paasilinna |
1996 | Jyrki Otila |
1997 | Lasse Lehtinen |
1998 | Vesa-Matti Loiri |
("Uuno Turhapuro") | |
1999 | Aake Kalliala |
Sakari Kuosmanen | |
2002 | Markku Haapio |
Visa Nurmi | |
Antti Vahtera | |
Lapsuus ilman
ravintolassa syötyjä nauravia nakkeja voi tuntua vajavaiselta.
Nimekkäät makkaramestarit
Hese Hyvärinen ja ensimmäinen makkaramestari Juha Kankkunen 1988
Makkaraklubi ry on kutsunut perustamisvuodestaan 1988 lähtien vuosittain Makkaramestariksi suomalaisen miehen, joka niin sisäisesti kuin ulkoisesti täyttää klubin korkeat vaatimukset. Makkaramestarin täytyy ylläpitää ja noudattaa niitä raavaitten miesten ruokatapoja, joita vaalimaan klubi on perustettu. Makkaramestarit ovat klubin kunniajäseniä, joilta ei peritä jäsenmaksua.
Juha Kankkunen 1988
Ensimmäisen tittelin sai syksyllä 1988 ralliautoilun silloinen
kaksinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen.Hän tilasi Pariisi-Dakar-ralliin keskelle Saharaa
kolme HK:n sinistä lenkkiä, joista ensimmäisen hän nautti kylmänä eli
Gordon Bleu a`la naturell. Kaksi muuta lenkkiä Kankkunen grillasi
kamelinlantanuotiolla malilaisten beduiinien kanssa. Kankkunen voitti
rallin. Juha on rallihistorian ensimmäinen nelinkertainen maailmanmestari.
Juhani Mäkelä 1989
Satunnainen matkailija, erikoisasiantuntija ja kirjailija Juhani
Mäkelä on suomalaisen makkarayhdistystoiminnan hurskaimpia sieluja:
Mäkelä oli 1960-luvulla mukana perustamassa erittäin epävirallista
Suomen makkaraseuraa. Seura suunnitteli mm. Makkaratalon valitsemista vuoden taloksi
arkkitehtuurinsa vuoksi.
Johannes Paukku 1990
Suomen tunnetuin makkaratehtailija, kauppaneuvos Johannes Paukku alias Matti Tuominen kutsuttiin kolmanneksi Makkaramestariksi. Kartellisopimusten mukaisesti tehtailija Paukku näytti makkaralle lihaa – kaukaa – ja syytti muita epärehellisestä kilpailusta; näyttivät lähempää. Paukun liiketoimintaa ja saunomista voitiin seurata maamme ensimmäisessä tositv-sarjassa Hyvät Herrat. (alkuun)
Pekka Vennamo 1991
Pääjohtaja Pekka Vennamo on aiemmin tunnettu oluen
ystävänä, mistä kulinaristisesti on lyhyt matka makkaraan. Kun Vennamo ministeriaikoinaan osallistui valtakunnalliseen
laihdutuskampanjaan, hän unelmoi paksusta makkaravoileivästä. Enää ei tarvitse unelmoida: titteli takaa, että Vennamolla on oikeus
haukata makkaraleipää ja huuhdella se alas oluella.
Mikko Kivinen 1992
Näyttelijä Mikko Kivisen vaativimpiin luonnerooleihin
on kuulunut tulkita mortadellamakkaraa. Mikko Kivinen tunnetaan taitavana koomikkona, ja klubi uskoo, että
makkaramestarin arvonimi vain laajentaa hänen repertoaariaan: nyt
hänelle voidaan nauraa jo muutenkin.
Martti Ahtisaari 1993
Valtiosihteeri Martti Ahtisaari voitti kilvan Makkaramestarin
tavoitellusta tittelistä. Hän on esiintynyt julkisuudessa myös myöhemmin. Martti Ahtisaari on
saanut mm. Nobelin rauhanpalkinnon.
Jope Ruonansuu 1994
Seuraavana olikin vuorossa vara-Marana esiintynyt
monitaiteilija Jope Ruonansuu. Jopen muodollinen pätevyys teki vaikutuksen
valitsijoihin, mutta levyllä on myös B-puoli: Jopen työstä kuultaa
suomalaisen miehen elämän tragikomiikka. Aina ei ole helppo kestää mutta
suomalainen mies kestää.
Arto Paasilinna 1995
Kirjailija Arto Paasilinna jatkoi suomalaisen miehen tinkimätöntä puolustamista kylmässä maailmassa. Paasilinnan kirjoissa herkutellaan pitkillä kulinaarisilla jaksoilla, ja päähenkilö (mies) päästää röhönaurun, kun itukonsulentti (nais) alkaa luennoida ruokavaliosta. Paasilinna sanoo, että lehmä ja hevonen syövät ituja ja sitten niistä tehdään makkaraa. Köyhänä runoilijana Paasilinna arvostaa huomionosoitusta.
Jyrki Otila 1996
Yhdeksänneksi Makkaramestariksi kutsuttiin klubin oma
poika, euroedustaja Jyrki Otila. Klubissa arveltiin, ettei häntä voi lähettää
europarlamenttiin Brysseliin vain varapuheenjohtajana: pitää olla myös
knapei kauluksessa.
Lasse Lehtinen 1997
Moniottelija Lasse Lehtinen taitavana sananviljelijänä on saanut
purevan mutta lämpimän huumorin silavoiman ilosanomansa kuulumaan lähes
jokaisella yhteiskunnallisella sektorilla aina tasavallan korkeinta
hallintoa myöten. Vain diakonissana klubi ei ole havainnut Lehtisen
toimineen. Lehtisen televisiossa vetämä sohvien miehille suunnattu
makasiiniohjelma kiukuttaa tekohienostuneita – ja ai että se hivelee
suomalaisen miehen sielua kuin verimakkara.
Uuno Turhapuro 1998
Tätä valintaa Suomen kansa on odottanut: johtaja,
bisnismies Uuno Turhapuro on vihdoin Makkaramestari. Taiteilija Vesa-Matti Loirin tulkitsema – joskus tuntuu että jopa
elämä – Uunon rooli on kaikkien suomalaisten miesten toive. Kun
varakkaasta perheestä naitu vaimo on saatu hätisteltyä ansiotyöhön, Uuno
paneutuu sohvalle makkaralla ladatun jääkaapin makuuvartioon. Kuka ei vaihtaisi osaa Uuno Turhapuron kanssa? Just. Ei käden kättä
ylhäällä.
Tuplamestarit 1999
Pitihän se tämäkin nähdä: klubi täydensi tusinansa
kolmeksitoista kutsumalla tuplamestarit eli Aake Kallialan ja Sakari
Kuosmasen. Monissa liemissä keitetyt ja eikö lienee
liekitetytkin savolaissyntyiset television kesäkeittiömestarit antavat
heti näytteen, kuinka vastuu siirtyy kuulijalle. Kuosmasesta on turha
laihduttaa uimarantamittoihin kun ei osaa uida; Kalliala taas kehuu
pilkkineensä niin suuren ahvenen, jolle bussissa piti ostaa lasten
lippu. Että joo.
Triplamestarit 2002
Kun on alkuun päästy niin antaa mennä vaan. Eli
Makkaraklubi pani entistä paremmaksi ja kutsui 15-vuotisjuhlavuotensa
kynnyksellä tittelinhaltijoiksi triplamestarit. Valintalautakunnan
jylhin sanoin: On olemassa kolme miestä, jotka ovat tehneet
suomalaisen makkarakulttuurin edistämiseksi uroteon – jopa ihmeteon – ja
pistäneet makkaran koviin kuoriin. Nämä miehet ovat Markku Haapio, Visa
Nurmi ja Antti Vahtera, Nakit ja muusi -kirjan tekijät. He ovat
Makkaraklubin 14., 15. ja 16 Makkaramestarit.
Vuosien saatossa
grillimakkarat ovat kiitettävästi monipuolistuneet raakamakkaroihin asti.