Vehmaan Maut Oy
Kisällintie 2
17200 Vääksy
vehmaanmaut.fi

 

 

MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2013

Vatajan vieraana

K. Juhantalo. S. Uusi-Oukari. Niinisalon varuskunta. Valistuneimmat osaavat yhdistää ne Kankaanpäähän, ja sinnehän Makkaraklubin syysretki suuntautui Maalaistuote Vatajan vieraaksi klubin 25-vuotisjuhlavuoden päätteeksi. Asiaan.
Kun tervetuliaiskahvit kinkkusämpylöineen ja seitsemän sortin pikkuleivät sammuttivat pahimman suolasennälän, kiskaistiin tehdaskierros NASA:n hyväksymissä avaruuspuvuissa. Toimitusjohtaja Timo Mustaniemi, myyntijohtaja Juha Salonen ja tuotantojohtaja Markku Matikkala opastivat ja kertoivat yrityksestä sekä tuotteista. Kolmikkoa muistettiin Makkaraklubin puukoilla. Vatajan valikoimiin kuuluu niin passelisti nitriitittömiä ja lisäaineettomia tuotteita, että Vataja saa ainoana valmistajana käyttää näiden herkkujen pakkauksissaan Allergia-tunnusta.

vataja
Seitsemän sortin pikkuleivät Vatajan tapaan.

"Kaikki lähtee hyvästä raaka-aineesta" on yrityksen nettisivujen avausvirke. Viileistä tehdastiloista päästiin lämmittelemään perinteisesti, kun emännät olivat kattaneet pöytään hieman purtavaa: nitriitittömiä nakkeja, juustojalopenogrillimakkaraa, palvilenkkiä, kermaperunoita ja omatekoista sinappia. Salaattejakin oli, ja kaiken kukkuraksi kumottiin vielä kahvia ja kakkua.
Eikä tässä vielä kaikki. Joka ukon kainaloon isännät tyrkkäsivät alibiksi tukevan tuliaiskassin. Honteloimmilta lääkäri on kieltänyt niin painavan kantamuksen.

Tutkimusmatka Adavereen

Hirvi se on kunnioitusta herättävä otus vielä teuraanakin. On se niin iso. Ja aika isoksi kasvaa vapaana luonnossa vilistävä villisikakin. Muun muassa tämä tuli omin silmin todistetuksi Makkaraklubin matkalla Chef Foodin tehtaalle Viron Adavereen.Kahdeksantoista klubilaista vieraili siellä 20. syyskuuta.
Adavere sijaitsee melkein Viron maantieteellisessä keskipisteessä, noin 120 kilometriä Tallinnasta Tarton suuntaan, siis kaakkoon. Siellä riistankäsittelylaitos on oivallisessa paikassa, koska se on lähellä raaka-ainelähteitä.

essVillisikojen tien päätä ihmettelemässä.

Metsästysseurat ilmoittavat kaatamastaan riistasta, Chef Foodin kuljetusautot hakevat ruhot saman tien metsästä, ja tavara saadaan tuoreena sisään.
Viisi vuotta sitten perustettu yhtiö on kasvanut jo Baltian suurimmaksi riistankäsittelylaitokseksi. Tuotannosta suurin osa tulee Suomeen, mutta majavanhännät menevät kaikki Englantiin!

Hyvän Maun lähteillä

Jos ette ennen ole kuulleet tatti- tai pestomakkarasta, nyt kuulette. Kun ammattitaito on hallussa, vain vajavainen mielikuvitus asettaa makkaranteossa rajoja.

Toimitusjohtaja Markku Liljan johtamassa Vehmaan Maut Oy:ssä uusia ideoita testataan ennakkoluulottomasti. Toukokuisella ekskursiolla Vehmaan Makujen lähteille Vääksyyn Makkaraklubin kaksikymmentä innokkainta pääsi maistelemaan muiden makkaroiden ohella mainittuja tatti- ja pestomakkaroita.
Ja katso: ne ovat aivan oivallisia keksintöjä. ”Sienen ja sipulin maku tattimakkarassa on herkullinen. Ei liian voimakas, mutta kuitenkin selvästi tuntuva. Mainio uusi kokemus”, klubin kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen kiitteli.

essEtelä-Suomen Sanomat noteerasi Makkaraklubin Vääksyn-vierailun asiaankuuluvasti.

Vehmaat Maut ei juuri kauppojen makkarahyllyillä näy, sillä se tuottaa elintarvikkeita lähinnä HoReCa-sektorille: hotelleille, laivoille ja ravintoloille. Yhtiön koko tuotannosta makkaroiden osuus on alle kolmannes. Me tunsimme itsemme etuoikeutetuiksi päästessämme maistelemaan Makujen uutuuksia.

JUHLISTA JALOIN

Pyramideille tai napajäätiköille 25 vuotta ei ole mitään, mutta Makkaraklubille on. Ei ole toista niin vanhaa makkara-aatteen ympärille muodostettua klubia Suomessa, liekö koko Pohjolassa.
Makkaraklubi juhli saavutustaan 11. huhtikuuta Chef Votkin'sin tiloissa Helsingin Sörnäisissä. Ihmeteltävää riitti koko illaksi, alkaen tilaisuuden isännän, klubin kunniajäsenen Veijo Votkinin notkuvista herkkupöydistä ja päätyen siihen kuinka mahdottoman edustavia raavaista, lihaa syövistä heteromiehistä saa, kun pukee heidät juhla-asuun. Tarkempi raportti juhlasta ilmestyy näille sivuille pian.

25v_kuva Juhlapuheet olivat lyhyitä ja siksi oikein hyviä. Klubin perustajan Hese Hyvärisen (ei kuvassa) puhetta seuraavat tässä Eki Karjalainen (kyllä kuvassa, vasemmalla), Risto Ennekari, Jari Koponen, Markku Haapio ja illan emäntä Irja Votkin.

Juhlavuosi alkoi

Makkaraklubi täyttää tänä keväänä 25 vuotta, mikä toi lisäsäpinää yhdistyksen vuosikokoukseen, joka pidettiin ravintolassa Messeniuksessa Helsingissä 9. maaliskuuta. Kokous eteni perinteisen sopuisasti. Klubin presidenttinä jatkaa toimitusjohtaja Kari Kukka ja hallituskin käy uusien haasteiden kimppuun vanhassa kokoonpanossa.

Runsaslukuinen kokousväki – 22 raavasta miestä – sai kuulla, että klubin 25-vuotisjuhlan valmistelut ovat enää loppusilausta vailla. Klubin kunniajäsenille ennakkokutsut ovat jo lähteneet. Juhlapäivä on 11. huhtikuuta. Kaikkia yksityiskohtia ei vielä paljastettu, mutta mitä ilmeisimmin tiedossa on hieno kulinaristinen juhla. Eikä tämä ole mikään vitsi. Asialla ovat alan ammattimiehet.

Klubin toimintasuunnitelmassa tälle vuodelle on kaksi yritysvierailua kotimaassa ja yksi Virossa. Myös tieto niistä sai kokousväeltä innostuneen vastaanoton.

VillaKivi2012 Makkaraklubin aatteellisuusstipendin sai Jouko Ruuth. Stipendin luovutti hänelle klubin kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen.

 

YLEISTÄ

TUOREIMMAT

TOIMINTA 2021

TOIMINTA 2020

TOIMINTA 2019

TOIMINTA 2018

TOIMINTA 2017

TOIMINTA 2016

TOIMINTA 2015

TOIMINTA 2014

TOIMINTA 2012

TOIMINTA 2011

TOIMINTA 2010

TOIMINTA 2009

TOIMINTA 2008

TOIMINTA 2007

TOIMINTA 2006


sivuvasveh
vehmaa2sivu kuva3joulu10