

Pajuniemi Oy on Suomen johtava luomuliha-tuotteiden valmistaja. Sen toiminnan kulmakivet ovat: eettisyys, tuotteiden puhtaus lihaan kuulu-mattomista aineista, raaka-aineiden jälji-tettävyys ja tuotteiden maku.






MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2014
Luomu on pienen valtti
Talven ensimmäinen räntäsade kuritti Sipoota, kun Makkaraklubi kävi siellä tutustumassa Pajuniemen tuotantolaitokseen. Kynnelle kykeni 17 klubilaista.
Sipoossa satoi räntää, mutta mitä siitä, tuumivat Jouko Ruuth (vas.), Leo Laine, Hese Hyvärinen,
Juha Mustonen, Risto Frank, Tapani Sarvanti, Ilpo Ervasti, Kari Kukka, Jussi Savikko, Olli Karikorpi, Markku Hiekkamies ja Matti Uimonen.
Suurempiakin lihatuotteiden valmistajia Pajuniemi Oy:n toimitusjohtaja Peter Westerholm arveli meidän joskus nähneen
ja kertoi sitten, mitä pienen pitää suurten ja mahtavien puristuksessa tehdä.
-Sen pitää erikoistua.
Pajuniemi on erikoistunut luomutuotteisiin. Sillä saralla se on jo maan lihajalostustehtaiden ykkönen.
Makkaraklubin presidentti Kari Kukka, klubin puukko ja Pajuniemen toimitusjohtaja Peter Westerholm.
Kaikki Pajuniemen luomuliha tulee suomalaisilta sopimustiloilta, jolloin pystytään varmistamaan,
että kaikki on tehty niin kuin on sovittu eikä vain sinnepäin.
-Eläinten hyvinvointi ja kestävä kehitys eri muodoissaan ovat raamit toiminnallemme.
Lihanjalostajana haluamme olla edelläkävijä vastataksemme näihin arvoihin.
Visiokseen Pajuniemi on määritellyt tulla kokonaan luomutaloksi.
Ja sitten maistelemaan. Oli Helsinkiwurstia, oli makulenkkiä, oli herkkunakkia, oli kieliruladia, oli kuoretonta luomunakkia, oli, oli.
Nälkää paossa HooKoolla
Eivät päässeet iskemään vilu eikä nälkä, kun Makkaraklubi vieraili tuulisenkoleana syyspäivänä HKScanin Vantaan-tuotantolaitoksilla eli klubin kielellä HooKoolla.
Lapsilta kielletty. Jouko Ruuth valmiina tehdaskierrokselle.
Paljon oli muuttunut sitten 1988, kun klubi perustettiin silloisessa edustuskabinetissa.
Peltikattoa ja lääniä on saman verran kuin Orlyn lentokentällä Pariisissa.
Isoa, isoa on eikä ihme: 2,1 miljardin euron liikevaihdollaan useassa maassa toimiva HKScan on Euroopan kymmenenneksi suurin lihayritys;
Virossakin sadan tuhannen (100 000) sian kuusikerroksinen hotelli
(ei, ei tilattu huoneita). Mutta klubilaisille aina se paja, joka takoo Suomen tunnetuimman makkaran, HK:n Sinisen lenkin.
Kun emännät, johtaja Sari Palokangas ja tuoteryhmäpäällikkö Minna Friman, kertoivat jätin moninaisesta toiminnasta, alkupalaksi
kannettiin keittiömestari Risto Mikkolan luoma kanankoipireisipalainkiväärikurkkuleipä.
Makkaraklubia emännöineet tuoteryhmäpäällikkö Minna Friman (vas) ja johtaja Sari Palokangas huokaisevat paimentamisensa lomassa.
Tehdaskierroksella nähtiin livenä Sinisen tekoa ja äimisteltiin,
kuinka raaka makkaramassa ajaa huruuttaa liukuhihnalla ruiskutuskoneeseen ja kuoreen, telineeseen kuin henkariin,
matkustaa vaunuissa uuniin, savustukseen, jäähdytykseen, pakkaukseen ja kauppaan. Kivenheiton päässä Jumbossa Sininen on lähiruokaa.
Sillä välin Mikkola oli taikonut hiiligrillistään makkarakimaran: uunilenkkiä newway, höyrynakkeja, karskijuustojalopenoja,
txistorraa, merquezia ja australialaista härän ulkofileetä; kyllä, kyllä upposivat
sinapinsiemenperunamuusin ja sinappivaahdon höystäminä oluella tai punaviinillä kiilaten.
Aivan suoranaisena dieettisapuskana ei voine pitää talonsuklaakakkuakaan: otetaan suklaata, sokeria, voita, kaikkia puolisen kiloa...
Kotimatkalle klubilaiset varustettiin jouluun riittävällä eväspaketilla; käy myös ekskursion alibina.
Puhdasta tuli
Aikaisemmin Makkaraklubi on kokoontunut vuotuiseen
puhdistautumisrituaaliin Villa Kiven saunaan syksyllä, mutta tänä vuonnapa
saunottiinkin kesän alkajaisiksi. Kuusitoista makkaraveljeä löysi paikalle
Töölönlahden rannalle 3. kesäkuuta.
Löyly maistui sisällä ja grillimakkara
ulkona. Talon isäntä, Kivi-talo säätiön asiamies Reijo Forssanderkin viihtyi
seurassamme lähes koko illan. Ja terveiset Veijolle: se uusi Blue Cheese
Bratwurst on messevä keksintö.
Vuosi kokoon 2014
Vuosi asennettiin kokoon 29. maaliskuuta 2014, kun Makkaraklubi ry istui vuosikokoustaan klubiravintola Messeniuksessa.
Väkeä oli kuin Nasserin hautajaisissa: 26. vuosikokous ja pöydän antimista nauttimaan oli kerääntynyt 26 klubilaista.
Ilmeisesti rekat, mutta montakohan ukkoa on paikalla klubin 50. vuosikokouksessa 2038, varmaan 50. Tervetuloa!
Mennyttä kerrattiin ja uutta suunniteltiin, saas nähdä kuinka äijien käy.
Pakolliset lätinät hoidettiin kuten aina ennenkin: pressana jatkaa vanha pressa ja hallituksena vanha hallitus.
Tili- ja vastuuvapaus myönnettiin ja kyllä hallitusherroja nauratti.
Kokousväki on hiljentynyt sanan kuuloon. Sanat lausuu klubin presidentiksi jälleen huudettu toimitusjohtaja Kari Kukka.
Aatteellisuudesta sen verran, että aatteellisuusstipendillä kolhittiin Henry Johanssonin taloutta.
Kolmen vartin pitkäpiimäilyn jälkeen siirryttiin asiaan: makkaroiden kimppuun.
Aitoon nakkikioskifiilikseen olisi päästy jos nakit ja ryynimakkarat olisi tarjottu suoraan paperista,
mutta tällä kertaa oli päädytty pyöreisiin posliinisiin alustoihin, joita sivistyneistö kutsuu lautasiksi.
Päätteeksi kahvi avec. Ja avec, ja avec ja avec... Ja sitten vek.
Pikkujoulu tammikuussa
Kuiske kuului, miltä ruoka maittaa – ja sen lisäksi,
että minkä vuoden pikkujoulua tässä nyt oikein vietetään. Makkaraklubi
nimittäin kokoontui pikkujoulujuhlaan ravintola Zinnkelleriin
Kruununhakaan 30. tammikuuta.
Kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen muisteli, että muiden tavoin
Makkaraklubillakin on ollut tapana kokoontua pikkujoulun viettoon ennen
varsinaista joulua, mutta viime vuonna ei vain ehditty. Oli muuta. Siitä
pääteltiin, että tänä vuonna on sitten tiedossa vielä toisetkin pikkujoulut.
Ainakin ensimmäiset onnistuivat mainiosti. Paikalla oli
ennätysmäärä klubilaisia, 28 raavasta miestä. Myös keittiömestari oli
onnistunut makkarapöytänsä kanssa erinomaisesti.
Risto Ennekari, Kari Kukka, Markku Hiekkamies, Jari Koponen, Matti Uimonen
ja ikuinen kysymys: Mitähän tuosta vielä ottaisi?
YLEISTÄ
TUOREIMMAT
TOIMINTA 2021
TOIMINTA 2020
TOIMINTA 2019
TOIMINTA 2018
TOIMINTA 2017
TOIMINTA 2016
TOIMINTA 2015
TOIMINTA 2013
TOIMINTA 2012
TOIMINTA 2011
TOIMINTA 2010
TOIMINTA 2009
TOIMINTA 2008
TOIMINTA 2007
TOIMINTA 2006







