Pajuniemi Oy on Suomen johtava luomuliha-tuotteiden valmistaja. Sen toiminnan kulmakivet ovat: eettisyys, tuotteiden puhtaus lihaan kuulu-mattomista aineista, raaka-aineiden jälji-tettävyys ja tuotteiden maku.


vehmaa2sivu           

 

 

 

MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2014

Luomu on pienen valtti

Talven ensimmäinen räntäsade kuritti Sipoota, kun Makkaraklubi kävi siellä tutustumassa Pajuniemen tuotantolaitokseen. Kynnelle kykeni 17 klubilaista.

pajuniemi2014 Sipoossa satoi räntää, mutta mitä siitä, tuumivat Jouko Ruuth (vas.), Leo Laine, Hese Hyvärinen, Juha Mustonen, Risto Frank, Tapani Sarvanti, Ilpo Ervasti, Kari Kukka, Jussi Savikko, Olli Karikorpi, Markku Hiekkamies ja Matti Uimonen.

Suurempiakin lihatuotteiden valmistajia Pajuniemi Oy:n toimitusjohtaja Peter Westerholm arveli meidän joskus nähneen ja kertoi sitten, mitä pienen pitää suurten ja mahtavien puristuksessa tehdä.
-Sen pitää erikoistua.
Pajuniemi on erikoistunut luomutuotteisiin. Sillä saralla se on jo maan lihajalostustehtaiden ykkönen.

pajuniemi2014 Makkaraklubin presidentti Kari Kukka, klubin puukko ja Pajuniemen toimitusjohtaja Peter Westerholm.

Kaikki Pajuniemen luomuliha tulee suomalaisilta sopimustiloilta, jolloin pystytään varmistamaan, että kaikki on tehty niin kuin on sovittu eikä vain sinnepäin.
-Eläinten hyvinvointi ja kestävä kehitys eri muodoissaan ovat raamit toiminnallemme. Lihanjalostajana haluamme olla edelläkävijä vastataksemme näihin arvoihin.
Visiokseen Pajuniemi on määritellyt tulla kokonaan luomutaloksi.
Ja sitten maistelemaan. Oli Helsinkiwurstia, oli makulenkkiä, oli herkkunakkia, oli kieliruladia, oli kuoretonta luomunakkia, oli, oli.

Nälkää paossa HooKoolla

Eivät päässeet iskemään vilu eikä nälkä, kun Makkaraklubi vieraili tuulisenkoleana syyspäivänä HKScanin Vantaan-tuotantolaitoksilla eli klubin kielellä HooKoolla.

vuosikokous2014 Lapsilta kielletty. Jouko Ruuth valmiina tehdaskierrokselle.

Paljon oli muuttunut sitten 1988, kun klubi perustettiin silloisessa edustuskabinetissa. Peltikattoa ja lääniä on saman verran kuin Orlyn lentokentällä Pariisissa.
Isoa, isoa on eikä ihme: 2,1 miljardin euron liikevaihdollaan useassa maassa toimiva HKScan on Euroopan kymmenenneksi suurin lihayritys; Virossakin sadan tuhannen (100 000) sian kuusikerroksinen hotelli (ei, ei tilattu huoneita). Mutta klubilaisille aina se paja, joka takoo Suomen tunnetuimman makkaran, HK:n Sinisen lenkin.
Kun emännät, johtaja Sari Palokangas ja tuoteryhmäpäällikkö Minna Friman, kertoivat jätin moninaisesta toiminnasta, alkupalaksi kannettiin keittiömestari Risto Mikkolan luoma kanankoipireisipalainkiväärikurkkuleipä.

vuosikokous2014 Makkaraklubia emännöineet tuoteryhmäpäällikkö Minna Friman (vas) ja johtaja Sari Palokangas huokaisevat paimentamisensa lomassa.

Tehdaskierroksella nähtiin livenä Sinisen tekoa ja äimisteltiin, kuinka raaka makkaramassa ajaa huruuttaa liukuhihnalla ruiskutuskoneeseen ja kuoreen, telineeseen kuin henkariin, matkustaa vaunuissa uuniin, savustukseen, jäähdytykseen, pakkaukseen ja kauppaan. Kivenheiton päässä Jumbossa Sininen on lähiruokaa.
Sillä välin Mikkola oli taikonut hiiligrillistään makkarakimaran: uunilenkkiä newway, höyrynakkeja, karskijuustojalopenoja, txistorraa, merquezia ja australialaista härän ulkofileetä; kyllä, kyllä upposivat sinapinsiemenperunamuusin ja sinappivaahdon höystäminä oluella tai punaviinillä kiilaten.
Aivan suoranaisena dieettisapuskana ei voine pitää talonsuklaakakkuakaan: otetaan suklaata, sokeria, voita, kaikkia puolisen kiloa... Kotimatkalle klubilaiset varustettiin jouluun riittävällä eväspaketilla; käy myös ekskursion alibina.

Puhdasta tuli

Aikaisemmin Makkaraklubi on kokoontunut vuotuiseen puhdistautumisrituaaliin Villa Kiven saunaan syksyllä, mutta tänä vuonnapa saunottiinkin kesän alkajaisiksi. Kuusitoista makkaraveljeä löysi paikalle Töölönlahden rannalle 3. kesäkuuta.
Löyly maistui sisällä ja grillimakkara ulkona. Talon isäntä, Kivi-talo säätiön asiamies Reijo Forssanderkin viihtyi seurassamme lähes koko illan. Ja terveiset Veijolle: se uusi Blue Cheese Bratwurst on messevä keksintö.

Vuosi kokoon 2014

Vuosi asennettiin kokoon 29. maaliskuuta 2014, kun Makkaraklubi ry istui vuosikokoustaan klubiravintola Messeniuksessa. Väkeä oli kuin Nasserin hautajaisissa: 26. vuosikokous ja pöydän antimista nauttimaan oli kerääntynyt 26 klubilaista. Ilmeisesti rekat, mutta montakohan ukkoa on paikalla klubin 50. vuosikokouksessa 2038, varmaan 50. Tervetuloa!
Mennyttä kerrattiin ja uutta suunniteltiin, saas nähdä kuinka äijien käy. Pakolliset lätinät hoidettiin kuten aina ennenkin: pressana jatkaa vanha pressa ja hallituksena vanha hallitus. Tili- ja vastuuvapaus myönnettiin ja kyllä hallitusherroja nauratti.

vuosikokous2014 Kokousväki on hiljentynyt sanan kuuloon. Sanat lausuu klubin presidentiksi jälleen huudettu toimitusjohtaja Kari Kukka.

Aatteellisuudesta sen verran, että aatteellisuusstipendillä kolhittiin Henry Johanssonin taloutta. Kolmen vartin pitkäpiimäilyn jälkeen siirryttiin asiaan: makkaroiden kimppuun.
Aitoon nakkikioskifiilikseen olisi päästy jos nakit ja ryynimakkarat olisi tarjottu suoraan paperista, mutta tällä kertaa oli päädytty pyöreisiin posliinisiin alustoihin, joita sivistyneistö kutsuu lautasiksi.
Päätteeksi kahvi avec. Ja avec, ja avec ja avec... Ja sitten vek.

Pikkujoulu tammikuussa

Kuiske kuului, miltä ruoka maittaa – ja sen lisäksi, että minkä vuoden pikkujoulua tässä nyt oikein vietetään. Makkaraklubi nimittäin kokoontui pikkujoulujuhlaan ravintola Zinnkelleriin Kruununhakaan 30. tammikuuta.
Kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen muisteli, että muiden tavoin Makkaraklubillakin on ollut tapana kokoontua pikkujoulun viettoon ennen varsinaista joulua, mutta viime vuonna ei vain ehditty. Oli muuta. Siitä pääteltiin, että tänä vuonna on sitten tiedossa vielä toisetkin pikkujoulut.
Ainakin ensimmäiset onnistuivat mainiosti. Paikalla oli ennätysmäärä klubilaisia, 28 raavasta miestä. Myös keittiömestari oli onnistunut makkarapöytänsä kanssa erinomaisesti.

vataja
Risto Ennekari, Kari Kukka, Markku Hiekkamies, Jari Koponen, Matti Uimonen ja ikuinen kysymys: Mitähän tuosta vielä ottaisi?

 

YLEISTÄ

TUOREIMMAT

TOIMINTA 2021

TOIMINTA 2020

TOIMINTA 2019

TOIMINTA 2018

TOIMINTA 2017

TOIMINTA 2016

TOIMINTA 2015

TOIMINTA 2013

TOIMINTA 2012

TOIMINTA 2011

TOIMINTA 2010

TOIMINTA 2009

TOIMINTA 2008

TOIMINTA 2007

TOIMINTA 2006


sivuvasveh
  kuva3joulu10
 
  sivuvasveh