










Hullut Hullulenkissä
Sääliksi käy stadilaisia, jotka kuvittelevat, että rautatieasemaa vastapäätä jököttävällä makkaratalolla
olisi jotakin tekemistä samannimisen kansallistuotteen kanssa. Kyllä ei ole.
Suomen ja ehkä maailman suurin, ainoa ja oikea makkaratalo on
Kivikylän Kotipalvaamon Huittisten Hullulenkki,
jonne Makkaraklubi syöksyi syysretkellään miestenviikon aloittavana maanantaina 6. marraskuuta Mimosan nimipäivää bilettämään.

Ruotsalaisuuden päivästä selvittiin ilman falukorvia.
Klubin isäntä ja opas, tehdaspäällikkö Markku Matikkala pyytää sisään 600-neliöiseen
lenkinpuolikkaaseen ja lounaspöytään: siskonmakkarakeittoa, wanhanajan nakkeja,
laivurinlenkkiä, perinteistä makkarakastiketta, keitinperunoita, muussia, kotikaljaa;
salaattikotkotukset on viety huutohollin päähän.

- Tää on makkaramiehen taivas, Juha Mustonen huokailee, ja totta vie:
makkarakastikkeesta heikkoluonteisempi mies nokittaisi taivasosuutensa.
Pullein vatsoin ähkäydytään avaruuspukuihin Matikkalan vetämälle tehdaskierrokselle.
Rosteriset koneet truuttaavat kotimaisesta lihasta valmistetun massan
Huittisten hittien Huilun Tuhtien ja Wanhanajan nakkien lampaan- ja possunsuoleen.
Possua paloitteleva tsekkiläinen lihanleikkaaja saa aplodit ja melkein lätkästä tutun do tohoo -huudon.
Ja aina vain paranee. Matikkala jakaa juuri leppeästä harmaaleppäsavusta vapautuneita lämpimäisiä; suut menevät messingille.
Matikkalan jakamalla tiedolla näppärä pystyisi perustamaan makkaratehtaan.

Kivikylän Kotipalvaamon pääpaikka on Lapissa, jossa klubi vieraili lähes päivälleen 10 vuotta sitten 2007,
muut toimipaikat ovat Huittinen ja Säkylä. Konsernin liikevaihto on yli 60 miljoonaa euroa.
Vanhan sanonnan mukaan hulluna on hyvä elää ja ennen kaikkea hauskaa.
Siksi Kivikylän iso pomo Jari Laihonen keksikin Hullulenkin.
- Helsingin makkaratalon voisi purkaa tarpeettomana, sihteeri Viiltäjä "Matti Uimonen" ehdottaa.
Mutta seisköön nyt vielä.

Dreimal Oktoberfest
Makkaraklubi vietti kolmatta Oktoberfestiään kantaravintolassaan Messeniuksessa. Pöydän oli kattanut uusi emäntä Nina Kaukonen, joka pätevyysvaatimuksenaan voi iskeä tiskiin Pariisissa käymänsä Gordon Bleu -kokkikoulun paperit. Jotain näkyvät osaavan silläkin maailman kolkalla.

Tilanpuutteen vuoksi luettelemme pienen makkarapajan Feri'sin serviisistä vain wurstipuolen:
merqueslammasmakkara, italialainen salsiccia, yrttipossubratwurst, paprikasalsiccia ja ällistyttävä kombinaatio,
jossa makkarat oli lävistetty pastalla ennen kypsentämistä. Runsaista lisukkeista ja salaateista
uunilenkin lumoavat klubilaiset tunnistivat vain perunasalaatin. Ja sinapin ja ketsupin.
Omassa pienessä Oktossaan saksalaiset ahtavat sisäänsä currywurstia ja siansorkkaa
ja juovat olutta ämpäristä; me söimme paremmin ja joimme lasista. Syytä vain itseäsi jos jätit tulematta.

Karnevaali aloitettiin perinteisesti Lassen tietokilpailulla. Voittajaksi kirjapalkinnoille
(Tapsa) huimalla tuloksella 8/12 oikein otteli joukkue B: Risto Ennekari, Ilpo Ervasti,
Juha Mustonen ja Esko Roos. Noku jätkillä oli kookle auki, kateelliset häviäjät yrittivät lohduttautua.
Idioottivisan oikean vastauksen (Tuntemattoman kirosanojen määrän 224) tiesi kolmea vaille
Viiltäjä. Jaloviina Tammea.

Lopuksi kulttuuria. Edellisessä Oktossa runokaraoke älyttiin kieltää jo kutsussa, mutta nyt linja oli lempeämpi,
ainakin bierviermalin jälkeen. Tapani Sarvanti lausui kirjoittamiaan haikuja Makkaraklubin henkeen,
joista poimimme seurakunnalle osuvimman:
Tuo vielä yhdet
huomenna lopetamme
raitistun varmaan
Mutta se on jo toinen juttu.
Ihmisiä suvisaunassa
Suloisena syleilee Suomen suvi. Pakkasmittari on jaksanut kivuta kymmeneen lämpöasteeseen; sää vaihtelee,
tihuuttaa tai pyryttää. Mutta kukaan ei jäänyt kylmäksi, kun makkaraklubilaiset kylpivät kesäraikkaiksi pollarisaunassa 5. kesäkuuta.
Saunaan ei sada eikä saunatupaan. Kosteutta huokuu punakoista ihoista nousevista höyrypilvistä, ehkä myös stipendiaatti
Juhana Nevalaisen tuomasta 24 välineen setistä, jolla nestehukkaa torjutaan.

Lämpöä riittää. Klubin ylimmäinen saunanlämmittäjä
Juha Mustonen on ladannut uuden,
kaksikerroksisen kiukaan kivet lähes tulihehkuisiksi. Hän viettää synttäreitään
ja noituu, kun "saakelin faija sähläs ja mä synnyin vasta tänään enkä eilen,
nii mulla ois sillo ollu sama syntymäpäivä ku Marskilla".

Klubin saunaillan perinneruokaa Messeniuksen Maurin makkarasoppaa ei enää saada,
vaan Mauri grillaa monenmoista makkaraa ja loput muhivat kiusorrella; sinappia, patonkia ja perunasalaattia apuruuaksi.
Antimien kiilausta kiihdytetään Risto Ennekarin osaamilla porilaisilla ja
Tapani Sarvannin sanoittamilla snapsilauluilla.
Yhteislaulu ei suoranaisesti tuo mieleen Cantores Minoresia.

Pihanurmella omaa iltaansa viettää valkoposkihanhipariskunta viiden perillisensä kanssa.
Klubin luontoillassa kuullaan, kuka on päässyt luonnossa näkemään ketun, naalin pentuineen, ahman, sopulin ja melkein karhun.
Mursuja tavattiin lauteilla mutta kaksipäistä vasikkaa ei tavattu.
Vuosi pakettiin
Makkaraklubin 28. toimintavuosi paketoitiin vuosikokouksessa 25. maaliskuuta tutussa paikassa,
klubiravintola Messeniuksessa Helsingissä.
Kokousrutiinit menivät sillä, rutiinilla.
Yhdistyksen hallitusta valittiin johtamaan edelleen Hese Hyvärinen ja hallituskin jatkaa entisessä kokoonpanossa miinus yksi.
Yhden jäsenen jäätyä pois klubin toiminnasta, hänen salkkunsa siirrettiin toiselle ja homma jatkuu.
Hyvässä järjestyksessä klubille saatiin valituksi myös luotettavat toiminnantarkastajat ja heille varamiehet.

Täsmälleen jäsenmaksun suuruisen Makkaraklubin aatteelisuusstipendin pokkasi tällä kertaa Juhana Nevalainen.
(Voimakkaita, pitkään jatkuneita suosionosoituksia).
Yhdistyksen kultaisella pinssillä kiitettiin kahta hallitustyössä vuosien varrella ansioitunutta klubilaista,
Messeniuksen isäntää Mauri Sinisaloa ja Meira Novan toimitusjohtajaa
Eero Raappanaa.
(Voimakkaita, pitkään jatkuneita suosionosoituksia).

Hallituksen kaavailut yhdistyksen tulevasta toiminnasta saivat yleisen hyväksynnän.
Tarkoitus on tehdä vanhaan tapaan ekskursioita alan toimijoiden luo,
saunoa ja grillata makkaraa tuhanten rantain partahilla (no, ehkä vähempikin riittää)
ja järjestää perinteinen Oktoberfest. Se tapahtuu Oktoberina, Novemberinä tai Dezemberinä.
Meistä kun ei aina oikein etukäteen tiedä.
ZinnZinnZinnZinnZinn
Tämä osataan. Makkaran syönti ja oluen juonti. Vietettiinhän Makkaraklubin pikkujoulua saksalaisravintola Zinnkellerissä jo kahdeksannen kerran. Ja hieman samankaltaista urheilua on bruukattu harrastaa klubin kinkereissä jo kolmisenkymmentä vuotta.

Kupletin juoni on selvä: kaikki on syöty mitä eteen on lyöty.
Kansallisromanttinen versio samasta teemasta kuuluu kaikki on juotu mitä eteen on tuotu.
No joo. Avauslautasellisella vatsalaukku lämmitellään, verrytellään ja venytellään, jotta kaikki mahtuu mukaan.
Näin hiihtokilpailujen aikaan on tärkeää muistaa luisto:
alaspäin syöksyvät röörit voidellaan oluella, ylämäkien pitovoiteeksi voi sivellä snapsin.

Vauhti huimaa heikkopäistä. Kärkipäälle mitataan puolimatkankrouvissa viralliset väliajat:
puoli kiloa erilaisia makkaroita, hapankaalia ja kirkaskastikkeista saksalaistyylistä perunasalaattia.
Juottoasemat on sijoitettu taktisesti niin, että nestehukka ei pääse yllättämään.

Kilo. Litra. Puolitoista kiloa. Puolitoista litraa. Viisas lopettaisi tähän mutta makkaraklubilaiset jatkavat.
YLEISTÄ
TUOREIMMAT
TOIMINTA 2021
TOIMINTA 2020
TOIMINTA 2019
TOIMINTA 2018
TOIMINTA 2017
TOIMINTA 2016
TOIMINTA 2015
TOIMINTA 2014
TOIMINTA 2013
TOIMINTA 2012
TOIMINTA 2011
TOIMINTA 2010
TOIMINTA 2009
TOIMINTA 2008
TOIMINTA 2007
TOIMINTA 2006







