

Perniön Liha Oy on perustettu vuonna 1930. Se on yksi maan
vanhimmista ja pienimmistä makkaratehtaista.
Viime vuosina yhtiö on laajentanut toimintaansa mm. ostamalla Helsingin
Makkaratehtaan ja 35 prosentin osuuden tamperelaisesta Yrjö Wigren
Oy:stä.
Yhtiön päätuotteita ovat luonnonkuoriin valmistetut erikoismakkarat ja
maksamakkarat.
Viime vuonna Perniön Liha valmisti 400 000 kiloa erityyppisiä
ruokamakkaroita.
www.pernion.fi



MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2012
Perniön Liha Oy:n vieraana
Makkaraklubin syys-ekskursio suuntautui Saloon. Kävimme tutustumassa Perniön Liha Oy:hyn. Oli niin mainio matka, että harmittaa niiden klubilaisten puolesta, jotka eivät päässeet mukaan. Yhtiöllä on ollut vaikeutensa, kuten toimitusjohtaja Rami Himanto avoimesti kertoi, mutta rohkeudella ja lujalla uskolla omaan tekemiseen ne ovat nyt takanapäin.
Perniön Liha on pieni eikä se pyrikään kilpailemaan isompien kanssa tuotantomäärillä. Yhtiö satsaa korkeaan laatuun ja uusiin innovaatioihin. Siinä pienuudesta on etua, sillä yhtiö pystyy nopeaan ja tehokkaaseen päätöksentekoon. Tulokset kertovat, että valittu tie on oikea.
Perniön Liha Oy:n toimitusjohtaja Rami Himanto ja Makkaraklubin presidentti Kari Kukka.
Perniön Lihan viime aikoina saama myönteinen julkisuus on yllättänyt tekijätkin. Muutama otsikko malliksi: ”Yönakki on ykkönen” (Ilta-Sanomien testi), ”Currywurst on paras” (Iltalehden testi), ”Rööperin chiligrilli on vuoden 2012 paras makkara” (Akateemisen Kiuasseuran testi).
Mikä on salaisuutenne, Rami Himanto?
”Tuotteemme tehdään kotimaisista raaka-aineista aitojen suomalaisten makkarantekijöiden käsityönä. Teemme paljon yhteistyötä lähialueen tuottajien kanssa,
lisäaineita sen sijaan käytämme mahdollisimman vähän. On helppoa kehittää tuotteita, joihin ihmiset rakastuvat, kun itse rakastaa sitä, mitä tekee.”
Makkaraklubin pipopäät Perniön Lihan tehtaan pihalla.
Syyskausi avattiiin
Kolmetoista makkaraveljeä aloitti syyskauden puhdistautumisrituaalilla Villa Kiven saunassa Töölönlahden rannalla.
Onneakin oli saunojilla, kun syyskuun 20. päivän ilta pysyi riittävän pitkään poutaisena ja mahdollisti vilvoittelun ulkosalla.
Uutta saunalla oli kaasugrilli, jonka ansiosta saatoimme – niin, grillata makkaraa.
Saunan jälkeen makkaroiden kimppuun. Herrat vasemmalta Henry Johansson,
Pentti Saine, Ilpo Ervasti, Leo Laine, Juhani Blomroos, Kari Kukka, Timo Härmälä ja Matti Uimonen.
Ensi keväänä Makkaraklubi täyttää 25 vuotta. Puheenjohtaja kertoi tehneensä jo alustavia valmisteluja merkkipäivän juhlistamiseksi.
Kuulosti siltä, että tulossa ovat kunnon kemut.
Tuskaa Savuhovissa!
Juhannusta odotellessaan Makkaraklubin salskea joukkue kävi testaamassa keravalaisen Savuhovin ässät mittumaarin grillijuhliin. Vuonna 2010 toimintansa aloittanut Savuhovi pyöräyttää makkaransa ohjenuoranaan ”parempaa, paremmin ja oikealla tavalla; tehdään lihatuotteita niin kuin ne on tarkoitettu tehtäviksi”.
Savuhovin toimitusjohtaja Marko Laine kertoo ja klubilaiset ovat kuulolla:
Risto Ennekari (vas.), Kari Kukka, Antero Kaasinen, Hese Hyvärinen, Jukkapekka Ahmakari, Timo Härmälä ja Risto Frank.
Kotoisan yritysesittelyn ja tehdaskierroksen jälkeen ryhmämme opastettiin rantasaunalle ja tietysti grillille, jota hoitivat ammattimiehet, toimitusjohtaja Marko Laine ja myyntijohtaja Tapani Tiitinen. Ja sitten se alkoi: alle Lapin lumosta viestivää Poropeukaloa, perään isänmaallista hehkua Marskinwursti-aurasta ja lopuksi tivolin tulennielijän arjen paljastavaa Tuskaa. Istu ja pala! Tai ainakin yritä sammuttaa leuoistasi lyövät lieskat. Sitä yritimme uutterasti Tiitisen kertoessa, että chilihemmojen bileisiin menee neljä kertaa ätäkämpi satsi. Tarvittaessa myös paikallinen VPK. Aika velikultia!
Rantasaunalla Jouko Ruuth, Leo Laine, Hese Hyvärinen, Risto Frank ja Kari Kukka.
Vuosikokous 2012
Perinteiseen, jo 24:nteen vuosikokoukseen Makkaraklubi kokoontui ravintola Messeniukseen Helsingissä 31. maaliskuuta. Vuosikokous vahvisti klubin tilinpäätöksen ja myönsi hallitukselle tili- ja vastuuvapauden.
Presidentti vaihtui
Vuosikokouksessaan Makkaraklubi ry sai uuden presidentin. Klubia viisi vuotta luotsannut Risto Ennekari halusi luopua puheenjohtajan tehtävistä ja hänen tilalleen valittiin toimitusjohtaja Kari Kukka. (Voimakkaita, pitkään jatkuneita suosionosoituksia).
Makkaraklubin uusi puheenjohtaja Kari Kukka.
Klubin hallitus jatkaa muuten entisessä kokoonpanossa Kukan ja Ennekarin vain vaihtaessa paikkaa. Yhdeksäntoista klubilaista osallistui kokoukseen, jonka päätteeksi nautittiin tukeva pyttipannu.
YLEISTÄ
TUOREIMMAT
TOIMINTA 2021
TOIMINTA 2020
TOIMINTA 2019
TOIMINTA 2018
TOIMINTA 2017
TOIMINTA 2016
TOIMINTA 2015
TOIMINTA 2014
TOIMINTA 2013
TOIMINTA 2012
TOIMINTA 2011
TOIMINTA 2010
TOIMINTA 2009
TOIMINTA 2008
TOIMINTA 2007
TOIMINTA 2006


