









MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2019
Himmel und Erde
Oktoberfestissä
Makkaraklubissa ei eletä kuin sika vatukossa. Olimme ravintolassa. Viettämässä Oktoberfestiä Zinnkellerissä. Isäntä Wolfgang Wiegand oli kruunannut ruokalistan teemalla Himmel und Erde, taivas ja maa. Verimakkara, perunasose, omenasose, sipulia.

Saksalaisia on tavattu pilkata, että he ovat onnellisia, jos saatavilla on verimakkaraa, perunaa ja olutta. Ehkä ovat.
Sortumatta teologiseen filosofointiin on tunnustettava, että ainakin läheltä liippaa.
Listan karvahattupää oli arkisempi joskin riittoisa: Peuramakkara, Hirvenlihamakkara, Karitsamakkara, Thüringer Bratwurst,
Bratwurstschnecken (raaka), Weisswurst ja Brezel, Nürnberger Rostbratwurst, Kohlwurst (raaka ja savu),
Krakauermakkara ja Wienermakkara; höysteeksi perunasalaattia, hapankaalia, kahta sinappia ja ihme kyllä vihreää salaattia.

Vapaan keskustelun hallitsemattomaksi riistäytymisen estämiseksi mahdolliset ja vähän mahdottomatkin aiheet rajattiin taivaan ja maan välille. Viisas päätös. Pidättäydyimme vain pelastamaan maailman.
Noin puolet saunoo mutta
makkara maistuu kaikille
Mitä? Rupeeko ikä jo painaan, kun sedät eivät jaksa enää heilua? Eivät edes saunoa. Ilmiöön törmättiin,
kun Makkaraklubi kylpi syyssaunaa. 15 osallistujasta noin puolet, 7,5 miestä, kiipeää lauteille.
Muistojen lippaassa ovat ne testosteronimausteiset miehuusvuodet, kun lauteet hehkuivat vaaleanpunaisina
ja kylpyilmasto muistutti infernoa. Vanha vihtahousukin poikkesi kyselemässä vinkkejä, lämmittäjän hommia
tarjoamassa ja eikö liene onnistunut houkuttelemaan jonkun ainakin porteille asti.

Löylynlyömiksi klubilaisia ei nyt millään voi mollata eikä muuhunkaan sapiskaan ole syytä. Kaikki osasivat noudattaa saunan suojeluhengen eli oikean saunatontun ohjeita: ei kiroilla, meluta eikä olla humalassa. Ehkä pikkuisen hiprakassa.
Syksyn avaukseksi makkaraklubilaiset huuhtelivat kesäpölyt debyyttivisiitissään Vantaan Kuusijärven Metsätuvan saunassa. Jotta luvut saataisiin kirjanpidossa stemmaamaan, 7,5 miestä keskittyi nelisorttisen makkaralatingin lähettämiseen tuulensuojaan ruuansulatusjärjestelmän syövereihin. Mutta makkara maistui kaikille.
Terve
Uusi kymmenluku alkoi
Maaliskuun viimeisenä lauantaina Makkaraklubi aloitti
uuden kymmenluvun,
kun se piti vuosikokouksensa 31:nnen kerran.
Kokouspaikka oli vanha tuttu,
klubiravintola Messenius Töölössä.
Väkeäkin oli paikalla vahvasti, 15 raavasta miestä.
Kokousrutiinit hoituivat ripeästi,
ja Hese Hyvärinen huudettiin jatkamaan puheenjohtajana.

Klubin aatteellisuusstipendin sai eversti evp
Jorma Kosunen,
joka viime kesän 30-vuotisjuhlassa johti ryhdikästä joukkoamme Marskin Majalla.
Vuosien perinteitä noudattaen Jope taikoi stipendin saman tien nestemäiseen muotoon. Akvaviittia, vermuttia ja giniä sopivassa suhteessa,
niin kuin tiedätte. Marskin hengessä.

ja Lasse Erola.
Sitten testasimme Messeniuksen emännän makkarakattauksen. Sen totesimme erinomaiseksi:
bratwurstia, hookoota ja raakamakkaraa kolmen eri sortin perunoiden ja rapsakasti maustettujen salaattien kera.
Tulevista toimista sovimme sen verran, että seuraavaksi teemme täsmäiskun Tampereen makkaratarjontaan.
Kansainvälistä kirjoa
klubin pikkujoulussa
Makkaraklubi vietti hiljan historiansa kansainvälisimmän pikkujoulun, lillajul Ruotsi. Antakaas kun kerron.

Ravintola Zinnkeller, Saksa. Makkaran sijaan juhlaruokana Iberico-porsas,
Espanja.
Polveutuu Mediterranus-rodusta, Afrikka. Vietellyt villisian (Sus scrofa, Latina) ja hurman hedelmä kasvaa
Iberian niemimaalla, Espanja. Ravintona tammenterho ja vilja,
Espanja.
Kareen kostukkeena punaviinikastike, Ranska.

Alkuruokana kylmä vihersalaatti, Närpiö Närpes. Possun kera persiljaperunoita,
Suomi. Paprika, Meksiko. Zuccini,
Välimeri. Tomaattipyre, Italia. Marskin Ryyppy,
Suomi Savo Kuopio. Valkosipuli, Kiina. Sipuli,
Suomi. Oliiviöljy, Italia.
Näistä lämmin vihannessalaatti. Olut, Saksa. Kahvi,
Brasilia. Yhden tähden Jaloviina, Suomi; pohja
Ranska.
Jätkiä, Suomi. Kiertovitsejä,
kansainvälisiä. Ei voi kertoa.
Enempää en kerro.

YLEISTÄ
TUOREIMMAT
TOIMINTA 2021
TOIMINTA 2020
TOIMINTA 2018
TOIMINTA 2017
TOIMINTA 2016
TOIMINTA 2015
TOIMINTA 2014
TOIMINTA 2013
TOIMINTA 2012
TOIMINTA 2011
TOIMINTA 2010
TOIMINTA 2009
TOIMINTA 2008
TOIMINTA 2007
TOIMINTA 2006







