Leikkelelautanen Hemmerlingin tapaan.

Bremenin pelimannit.

Leo Laine

Makkaraveli Leo Laine asianmukaisesti pukeutuneena.

H-HETKI

on vuonna 2005 toimintansa aloittanut yhtiö, joka  on kasvanut joka vuosi. Viime vuonna se teki 12 työntekijän voimin "hyvällä plussalla" 3,7 miljoonan euron liikevaihdon. Tulos on liha-alalla erinomainen.

MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2009

Jouluinen makkarailta

Paljon paremmaksi ei voi makkaroiden maistelutilaisuutta panna kuin se pantiin klubin jouluisessa makkaraillassa ravintola Zinnkellerissä Helsingin Kruununhaassa 10. joulukuuta 2009. Tarjolla oli puolentusinaa sorttia makkaroita, ja ennätyksellisen moni klubilainen oli kuullut muezzin Hiekkamiehen kutsuhuudon.

kuva1_IMG_0342A.jpg

Kuulolla klubilaiset vasemmalta: Juha Mustonen, Pekka Hämäläinen, Henry Johansson, Jari Koponen, Matti Uimonen, Risto Ennekari, Erkki Tapionlinna, Hese Hyvärinen, Markku Hiekkamies ja Roland Weckström.

Niin innoissaan parikymmenpäinen joukkomme oli, että weisswurstiakin kilvan kehuttiin. Vasta kun lautasia keräiltiin pois, paikan isäntä Wolfgang Wiegand tuli ja paljasti etikettivirheen johon hän oli meidät tahallaan johdattanut: weisswurstin kotikonnuilla Etelä-Saksassa sitä syödään vain ennen puoltapäivää. Weisswurst, vasikanlihasta tehty haudutettu ja maustettu valkomakkara, on lounasruokaa!
Mutta hyvältä se maistui iltakuudeltakin – ja taas opimme jotakin uutta.

kuva2_IMG_0349A.jpg

Herrat istumassa vasemmalta Pentti Saine, Antero Kaasinen, Timo Härmälä, Matti Uimonen, Juha Mustonen ja Pekka Hämäläinen. Härmälän takana piilottelee Josa Jäntti.

Saksa on makkaramaa

Anteeksi vain, Seppo Räty, mutta Saksa on hieno maa. Erityisen hieno se on makkaramaana. Kymmenen makkaraklubilaista teki 6.– 9. lokakuuta 2009 Porin Makkaramiesten kanssa reippaan syysretken Pohjois-Saksaan. Lento Hampuriin, junalla Bremeniin, pikkubusseilla Delmenhorstiin, ja sama toisinpäin.

saksa1a

(Vas.) Pekka Välimäki, Mikko Rabb, Esa J. Wahlman, Juha Mustonen, Antero Kaasinen, Matti Uimonen, tilaisuuden isäntä F.-Jürgen Hemmerling, Hannu Salonoja, Risto Ennekari, Ahti Salmi, Markku Hiekkamies, Juhani Blomroos, Leo Laine, Lasse Erola ja Jyrki Dahlstedt.

Delmenhorstissa ryhmä tutustui pienen, mutta mainion Hemmerlingin perheyrityksen tuotantoon ja tuotteisiin. Kaupungin Kiltatalossa vieraat nauttivat mainion leikkelelounaan, jonka yhteydessä yrityksen johtaja F.-Jürgen Hemmerling kertoi yrityksestään ja saksalaisesta makkarakulttuurista yleensä.
Bremenin alueella toimiva Hemmerlingin yritys on erityisen tunnettu maksamakkaroistaan. Se on saanut niistä useita kultamitaleita. Myös monilla tantereilla makkaroita maistellut suomalaisryhmä myönsi, että ne olivat erinomaisia. Niiden salaisuutta udeltiin, mutta kaikkea ei isäntä paljastanut:
Tuoreus on ratkaisevaa, ja siinä kaiken avain on vastateurastettu porsaanliha. Tuoreus tuo maksamakkaraan oikean maun – sekä tietysti mausteet, kuten timjami, erilaiset pippurit ja tuore, paistettu sipuli, mutta niiden suhdetta emme paljasta!”

Saksa2a

Saksaan asti kun oli matkustettu, aiheesta revittiin mahdollisimman paljon irti. Paikallisista ravintoloista kyseltiin ahkerasti makkararuokia ja niitä syötiin. Klubilaiset tapasivat myös Bremenin pelimannit. Mutta se on jo toinen juttu. Ja sitä paitsi Grimmin veljekset ovat sen jo kertoneet.

Puhdasta tuli

Klubin pikkujoulu vietettiin 9.6. 2009 puhdistautumisen merkeissä Kokkipojat-ravintolan edustussaunassa Helsingin Haagassa. Paikalla oli kymmenen klubilaisen lisäksi tuorein kunniajäsenemme Veijo Votkin. Veijo kertoili hyödyllisiä ja hauskoja juttuja makkaran olemuksesta ja sen valmista-misesta. Näytteeksi hän kantoi pikkujouluun sylillisen makkaraa, jonka Chef tietysti valmisti itse pöytävalmiiksi. Niistä jäljempänä.

Jäljempänä:
-Kuumana pannussa Corleone raakamakkaraa (ravintola don Corleonen erikoisuus), minibratwursteja, aamiaispekonia.
-Kylmänä pöydässä Cape Town meetwursti (siasta) ja hirviwursteri.
-Kylmänä pannussa paistetut pippurinakit, aamiaispekoni ja sipuli.
-Lisänä Votkinin sinappeja, tavallista ja tulista.
Saunomiseen liittyi myös juomia, joten puhdasta tuli.

Helsingin suurimmassa

Makkaraklubi teki 22. huhtikuuta 2009 ekskursion Helsingin suurimpaan panimoon, Suomenlinnaan. Perunamuusin ja läskisoosin painikkeeksi klubilaiset sovittelivat Suomenlinnan Panimon kolmea olutlaatua.
Eniten puoltoääniä sai vaalea Höpken Pils, mutta ystäviä klubilaisista löysivät tummemmatkin Helsinki Portteri ja Spithead Bitter.

Vuosikokous 2009

Klubin vuosikokous pidettiin lauantaina 28.3 klubiravintola Messeniuksessa. Vuosikokousrutiinit vietiin pikaisesti läpi. Klubin puheenjohtajan jatkaa yksimielisellä päätöksellä Risto Ennekari. Hallitukseen valittiin kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen, Markku ”Nylky-Nakki” Hiekkamies (talous-johtaja), Lasse Erola (asiamies), Eero Raappana, Mauri Sinisalo, Yrjö ”Josa” Jäntti ja Matti ”Viiltäjä” Uimonen (sihteeri).

Klubin stipendi myönnettiin porilaiselle jäsenelle Pentti Saineelle, joka pisti saamansa rahalahjan talousoppien mukaan välittömästi kulutukseen kokousväen suureksi iloksi.

Kokouksen lopuksi Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Veli Saarenheimo piti mielenkiintoisen ja avoimen esityksen lihanjalostusteollisuuden nykytilasta.

  

Avaruusmatkalla Hyvinkäällä

Makkaraklubi syvensi liha-alan asiantuntemustaan vierailemalla H-Hetki Oy:ssä Hyvinkäällä 29. tammikuuta 2009. Viisitoista klubilaista sai vankan tietopaketin lähinnä suurkeittiöitä palvelevasta lihajalostamosta.

Klubilaiset H-Hetken edessä hetki ennen H-hetkeä: Erkki Karjalainen (vas.), Pentti Saine, Leo Laine, Hese Hyvärinen, Lasse Erola, Markku Hiekkamies, Roland Weckström, Juha Mustonen, Jukkapekka Ahmakari, Timo Vähämäki, Antero Kaasinen ja Risto Ennekari. Kameran toisella puolella Juhani Blomroos. Kuvanotosta myöhästyivät Jorma Kosunen ja Veijo Votkin.

Toimitusjohtaja Janne Räsänen esittelee H-Hetken tuotantotiloja. Avaruusmiehiksi naamioituneet klubilaiset hänen vasemmalla puolellaan Timo Vähämäki, Risto Ennekari ja Hese Hyvärinen sekä oikealla puolella Markku Hiekkamies, Juha Mustonen ja Lasse Erola.

YLEISTÄ

TUOREIMMAT

TOIMINTA 2021

TOIMINTA 2020

TOIMINTA 2019

TOIMINTA 2018

TOIMINTA 2017

TOIMINTA 2016

TOIMINTA 2015

TOIMINTA 2014

TOIMINTA 2013

TOIMINTA 2012

TOIMINTA 2011

TOIMINTA 2010

TOIMINTA 2009

TOIMINTA 2008

TOIMINTA 2007

TOIMINTA 2006


H-Hetken tunnuslauseita ovat mm. "Herkkusuiden hovihankkija" ja "Yksilöllistä palvelua yksilöllisille ravintoloille". Lisätietoja H-Hetki Oy:stä
www.h-hetki.fi