







MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2015
Oktoberfest Septemberissä
Makkaraklubilla on oma kalenteri. Pikkujoulu
vietetään tammikuussa. Oktoberfest syyskuussa. Niin viettävät
saksalaisetkin. Teutonien pikkujouluista tähän hätään ei ole saatavilla
luetettavaa tietoa.
No. Kolmisenkymmentä ukkoa täytti klubiravintola
Messeniuksen Maurin päivänä tiistaina 22. syyskuuta. Se asiaosuudesta ja
loppu tajunnanvirtana. Aloitettiin asiamies Lasse Erolan pitämällä
erinomaisella joukkuetietokilpailulla. Millään ei voi olla kertomatta,
että viisain ja kaunein oli joukkue B (Kosunen, Vähämäki, Hyvärinen).
Muut olivat tyhmiä ja rumia.
Idioottivisassa kukaan ei tiennyt tai arvannut Mathäserin viinurin Helmutin kaksin käsin kantamien litran oluttuoppien määrää 17. Irma nosti syylarista litran olutta Vähämäelle. Yllätysarvonnassa (nahkakantinen Raavaan miehen keittokirja omistuskirjoituksin) arpa suosi Jouko Roothia.
Hyvää kannattaa aina odottaa. Oktoberfest-ateriaa odotellessaan aperitiivejä nauttivat
Ilpo Ervasti (vas.), Leo Laine, Jouko Rooth ja Juhana Nevalainen.
Pöytään. Nälkää (der Hunger) mätkittiin matalaksi seuraavalla serviisillä:
chorizo, bratwurst, bierwurst, uuniperuna maustevoin kera, perunasalaatti, saksalaiset etikkavihannekset
sekä pikanttina kevennyksenä tomaattipunasipulimeetwurstisalaatti; voiteina sinappi ja olut (das Bier).
Arvokkaan sekä henkisesti ja ruumiillisesti kehittävän lataamisen jälkeen käsikirjoituksessa tavataan siirtyä hurlumheihin (der Hurlumhei). Taaskin.
Ja kaikki olivat menneet halpaan kuten oli tarkoituskin.
Die Musikinstrumentit jätettiin aivojen kanssa narikkaan, koska kutsussa luvattiin nahkahousuorkesterihumppaa mutta vain hämäykseksi, hahhaa.
Ylitarkastaja Erkki Karjalainen tarkastaa,
että ruokailu sujuu kaikkien sääntöjen mukaisesti. Koekaniineina Ilkka
Hartikainen (vas.), Jussi Blomroos ja Henri Johansson.
Melkoisen pian, noin neljän jälkeen, viihdepulassa keksittiin siirtyä suomalaiseen
miesyhteislauluun,
jonka kultainen periaate on ettei niin hyvin mutta niin mielellään.
Sointi muistutti seitsemää veljestä (die sieben Gebrüder) Hiidenkivellä.
Eikä tässä vielä kaikki. Eräälle kahdeksan lonkeron miehelle juhla oli Octobusfest.
Eikä tässäkään vielä kaikki. 2002 Münchenin Oktoberfestillä vieraili kuusi miljoonaa (6.000.000) kävijää.
Makkaraklubi on enää vain 5.999.970 jäljessä.
Ensi vuonna ohitamme...
Pamppujen pesulla
Raikkaus. Etelätuuli ajaa valkovillaisia lampaitaan rantakalliolle, jossa villaista tarvitaankin kevätkoleudessa. Berberi on riistäytyä päältä, kun sen on ensin saanut kiemurreltua ylleen.
Saunatupavaliokunta istuu.
Makkaraklubi saunaan on saapunut poliisien kesämajalle Lauttasaareen,
Suomenlahteen sukeltavaan niemeen. 28. toukokuuta anno domini 2015 on
silmiä siristyttävä päivä.
Keitto. Onko perinnettä vai nostalgiaa vai
kumpaakin samassa kattilassa, valitkoon jokainen mieleisensä, mutta
poliisien saunan saunatuvassa on aina nautittu Messeniuksen Maurin
mainiota makkarakeittoa, ruisleipää, oikeaa voita ja siivuedamia. Mutta
ei brutaalisti, koska raavaitten miesten aatteellinen yhdistys ollaan.
Saunamajuri Juha Mustonen (toinen oik.)
lämmittämän bastun valmistumista odotellaan aurinkoisella terassilla.
Karjalaisen Eki lyö pöytään litran Russian Standard
-vodkaa (40 %), joka pienistä muovipikareista sipaistuna snapseiksi
naamioidaan.
Sauna. Saunamajuri Juha Mustonen on lämmittänyt
koivuklapeilla saunan tai bastun, kuten stadilainen katupoika itse
sanoo.
Kun soivat kiukaan mustat urut unohtuvat arjen surut. Nouseva
löyly hyväilee, houkuttelee hien hipiälle; vielä pari kertaa kiellon
päälle vettä kiville, ja kuumuus kääntää puheen auvoisaksi ähkeeksi;
kuin mursupesue lauteilla löllitään. Jos joku nyt ostaisi,
taivasosuuksia halvalla saisi.
Ilpo Ervasti menee mereen ja tulee
poiskin; kaiken varalta opiskellemme pelastusrenkaan teoreettisen
käytön. Kuivalla maalla.
Orsi. Kiukaan yläpuolelle liki katonrajaa on asennettu lauta orren virkaa toimittamaan. Sille ladotaan kylki kylkeen ainakin Wotkinin tattigrillereitä ja Varsovan valkosipulinakkeja, joita voidellaan Yyterin sinapilla ja kieltä kostutetaan oluella.
Karjalaisen Ekin (vas.)
75-vuotissynttäreiden kunniaksi klubin Miles Davis puhalsi Finlandian.
Musaa kuuntelee myös puheenjohtaja Kari Kukka.
Viihde. Ei soi juhlahuoneessa Yyterin twist. Ilta on
runonlaulajien, jotka kehottavat yhteisiin lasinnostoihin; ilta on myös
seka(laisen)kuoron, jonka jäsenet tenoreitaan ja baritonejaan jo
virittelevät.
Arvokkaana ohjelmanumerona kuullaan
Sibeliuksen Finlandia,
trumpetissa Miles Davisia tuuraa Juhana Nevalainen kämmeneen mahtuvalla
pööppäimellään. Sitä hiljentyy kuuntelemaan myös seinän takana kylpevä
naistusina.
Jalo. Ilta ehtii. E. Karjalainen avaa 75-vuotissynttäreitään
jubileeraamaan ensimmäisen x x x Jaloviina Ekstran (41%), myöhemmin
toisen; mahonginruskea, kevyen vaniljainen, hennon suklainen juoma
maistuu. Myös klubin varaama mietojen juomien käteisvarasto tuhotaan.
Joskus huomisessa valkosipulinen aromi ja aina käyttökelpoinen
viattomuuden puolustus: enhän minä mutta kun Eki.
E. Karjalainen noutamassa täydennystä.
Tähdet. Levolleen laskeutunut tuulen herra on saanut
paimennettua katraansa lampolaan.
Yöksi taittuvan kevätillan
kuulakkaalta taivaalta tähdet katselevat hymyillen.
Saunakin on jo
jäähtynyt.
Klubi lähti länteen
1925 Buster Keaton kehotti Lähde Länteen! (Go
West!). Hän lähti ja ihastui lehmään.
Jo 90 vuotta myöhemmin kutsu
tavoitti Makkaraklubin. Klubi lähti. Sikaan ihastumaan. Kun oli tieto
kiirinyt, että Pohjassa West Chark valmistaa erinomaista lumikinkkua.
Sinne tai tarkemmin firman ravintola Glödeniin klubin parikymmenmiehinen
kommando iski lumihiutaleita leijuvana huhtikuun päivänä.
West Charkin toimitusjohtaja Jan Westman
valotti makkaraklubilaisille lumikinkun salaisuuksia. Sanaa kuuntelevat
Juha Mustonen (vas.), Leo Laine, Tapani Sarvanti, Ilpo Ervasti, Hese
Hyvärinen ja oikealta ensimmäisenä Henry Johansson, Veijo Votkin, Timo
Vähämäki ja Juha Nevalainen.
Kokki ja nykyinen toimitusjohtaja Jan Westman
perusti West Charkin 1998. Nimen keksi vaimo: West
tulee isännän sukunimestä ja Chark tarkoittaa leikettä.
Westman aloitti
makkaranteolla ja oli melkein lopettaakin. 160-kiloinen makkaramestari
istui painekattilan vieressä, kun pannu pamahti. Henkilövahingoilta
vältyttiin, suursiivoukselta ei.
Westman alkoi kehittää
lumikinkkua,
sika kun harvemmin räjähtää. Kolmen kokeiluvuoden tuloksena Westman
pääsi mieleiseensä makuun, ja ilmakuivattu lumikinkku, vuoden 2013
luomutuote, on West Charkin nykyinen kruununjalokivi. Kinkun
kypsymisprosessi kestää kolme neljä kuukautta, kylmäsavu-uunissa se saa
kahdeksan mietoa tuprahdusta.
Peuraa, lammasta ja possua, hyvin meni alas
ilman kossua.
Lumikinkulla ei ole mitään tekemistä lumen kanssa.
Nimi juontuu valkoisesta, mehevästä silavakerroksesta. Sellaisia
tunkkireitisiä vanhan hyvän ajan sikoja koulutetaan West Charkin
palvelukseen lähiseudulla.
Niin suussa sulavaa että. Kuten myös
ravintola Glödenin kylmälautasella possulle seuraa pitäneet ankka, hirvi
ja härkä, kostukkeeksi tilkka aiolia; perunalastu toimitti vihanneksen
virkaa.
Samassa sarjassa painivat myös grillatut lammas- ja
peuramakkarat makeahkolla sinapilla voideltuina. Perään kahvi ja
polttavan makea leivos.
Ostokset hoidettuaan klubi lähti itään uutta
sillanpääasemaa valloittamaan.
Jan Westman sai sikapääpuukon muistoksi
Makkaraklubin vierailusta. Puukon ja muuta ajatonta klubitavaraa
luovuttivat talousjohtaja Markku "Nakki" Hiekkamies ja
kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen.
Kaikki muuttuu, joo
Kaikki muuttuu, kaikki muuttuu, ei entiselleen
mikään jää, Four Cats lauloi aikoinaan. Eipä olisi kvartetista
makkaraklubilaisiksi.
Makkaraklubin 27. vuosikokouksessa 14. maaliskuuta 2015
mikään ei muuttunut vaan kaikki jäi entiselleen. 24 ukkoa istua pönötti
taputtamassa vanhoille päätöksille, kun joka virkaan valittiin aina vaan
ne samat. Helpommalla olisi päästy, jos valinnat olisi lähetetty
jokaiselle kirjeenä kotiin ja pyttipannu muovipussissa perään.
Vuosikokouksessa oli näin harras tunnelma ennen riehaantumista.
Edessä Leo Laine ja Jouko Ruuth, pöydän takana Pentti Saine,
Makkaramestari Veijo Votkin, Henry Johansson ja Juha Mustonen,
omassa seurassaan stipendiaatti Timo Härmälä sekä sanaa kuuntelevat Tapani Sarvanti, Risto Frank ja Ilpo Ervasti.
Palkkatutkimus. Klubin stipendillä palkittiin Timo Härmälä (ainoa uusi valinta). Palkkatutkimuksessa selvisi, että ihan kivasti lakimiehet tienaavat. Klubilaiset ja klubiravintola Messenius kiittävät.
Ilpo Ervasti esiintyy.
Viihdettä. Ilpo Ervasti opettelee soittamaan
kitaraa. Uskotaan. Hän säesti itseään ja esitti sanoittamansa
Makkaralaulun.
Lisää viihdettä. Koska Four Cats perui keikkansa, lauteille kiipesi
Three Nacks: Ilpo Ervasti, Tapani Sarvanti ja
Juhana Nevalainen. Kuultiin Sarvannin sanoittama Makkaravalssi.
Paljastuksia. Ravintoloitsija Mauri Sinisalo paljasti
plakaatin, jolla kunnioitetaan Makkaraklubin ja Messeniuksen 27-vuotista
herkullista yhteiseloa.
Palkintoja. Puheenjohtaja Kari Kukka sai klubin
kultaisen pinssin.
Pikkujoulua Perinteisesti
Makkaraklubin pikkujoulua
vietettiin 8. tammikuuta, perinteisesti.
Tarvitseeko selittää? No, hyvä
on. Perinteisesti sikäli, että menot noudattivat vanhaa kaavaa (makkaraa
syötiin ja olutta juotiin, riidelty ei) ja perinteisesti myös niin, että
pikkujoulua istuttiin tammikuussa nyt jo toisen kerran. On ilmeinen
vaara, että siitä tulee tapa.
Pyynnöstä saksalaisravintola Zinnkeller
oli loihtinut 23 klubilaiselle komean kattauksen erilaisia makkaroita,
siitä yhdestä tamperelaisesta sortista useaan saksalaiseen.Ja niinhän siinä kävi, että ilta meiltä meni.
Usein kuulee sanottavan, että
joulujuhlista jaloin. Pikkujoulusta lähdettiin kuitenkin arvokkaasti
taksilla.
Kari Kukka, Hese Hyvärinen, Jari Koponen ja Mauri
Sinisalo makkaravatien äärellä.
YLEISTÄ
TUOREIMMAT
TOIMINTA 2021
TOIMINTA 2020
TOIMINTA 2019
TOIMINTA 2018
TOIMINTA 2017
TOIMINTA 2016
TOIMINTA 2015
TOIMINTA 2014
TOIMINTA 2013
TOIMINTA 2012
TOIMINTA 2011
TOIMINTA 2010
TOIMINTA 2009
TOIMINTA 2008
TOIMINTA 2007
TOIMINTA 2006








