



Weisswurstia ja Muuta Mukavaa Messeniuksessa Masun täydeltä.







MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2016
Hurraa Hakalan Hamppari
Suomimakkara, jätkänmakkara, hampparinkäyrä, hampparinväärä, hamppari.
Suomalaisten rakkaalla makkaralla on monta nimeä, mutta ruotsalaisten ei,
on vain falski falukorv ja se on niille ihan oikein.
Mutta onko meillä enää ärjyä lenkkiä tänä nuivana hienostelevaisuuden aikana,
kun mauttomuudesta ja samankaltaisuudesta on tullut hyve?
Siitä Makkaraklubin kokoontumisajo kävi 24 vuoden tauon jälkeen ottamassa
selvää Forssassa Hakalan Lihavalmisteet Oy:ssä.

Tulokahvien jälkeen lääkärintakit päälle ja toimitusjohtaja
Juha Hakalan opastuksella kierrolle pajaan, jossa miehen suuhun istuva hamppari,
Hakalan Suomimakkara, taotaan.
Puolentoista miehen korkuisessa uunissa lenkit köllöttelevät savukylvyssä (leppälasturouhetta eikä aerosolidödöä),
kun seuraavat odottelevat saunavuoroaan vartaissa.
Saunarituaalin mukaisesti ensin kylvetään ja sitten syödään
vasta mutta 17 klubilaiselle tuodaan maistiaisiksi teräsvadillinen uunituoretta hampparia, livenä.

Luonnonsuolikuori rapsahtaa ja aloituspala suuhun vilahtaa. Ennallaan, Hakalan Hamppari on ennallaan.
Tältäkö lapsuuden lenkki maistui, hurmasi tajunkin vieden? Juuri tältä.
Nostalgian yllyttämänä ahtopainemittarin hahlot käännetään kaakkoon;
rinta rottingilla, vatsa pulleana.

Juha Hakala muistelee, että hampparin valmistus omalla salaisella maustesekoituksella (mm. korianteria, inkivääriä) alkoi jo 1920-luvulla.
Hakalan Suomimakkara on säilyttänyt alkuperäisyytensä muodikkaiden ruokatrendien tulituksessa,
kun keksittiin väittää, että sekaan jauhetaan sonnin... joopajoo.
Aiemman toimitusjohtajan Vesa Hakalan vastaisku oli raju:
"Hakalan Hampparia ilman kavioita ja kulkusia".
Weisswurstia ja muuta mukavaa
Onni ja ihanuus, että Oktoberfest ei ole ranskalainen juhla. Jos olisi,
siitä olisi jo ehditty hioa uuden ranskalaisen keittiön helmi,
tiedättehän: ylihinnoitellut miniatyyriannokset vuosikertaviineineen ja nälkäisenä nakkikioskin kautta kotiin. Onni ja ihanuus, että Oktoberfest on saksalainen juhla, alkanut 1810, eikä vanha teutonikeittiö
tuntenut turhanaikaisia kotkotuksia: lumilapiollisia jättimakkarasatseja ahdetaan
vatsaan oluella kostutettuina niin että housujen liitingit ovat räjähtää.

Kupletin juoni selvisi maanantaina 3. lokakuuta Makkaraklubin toisessa perinteisessä
Oktoberfestissa klubiravintola Messeniuksessa.
Mauri oli kattanut pöytään bratwurstia, grillimakkaraa,
weisswurstia ja tulisia keppejä.
Vihanneksia edustivat metvurstisalaatti,
röstiperunat, saksalainen punakaali, pikkukurkut, hillosipulit, patonki,
voi ja ytyä antamaan kaksi saksalaista sinappia sekä kolmensorttista saksalaista olutta. Ach so!

Lassen ja Maurin järkkäämän nelimiehisjoukkue-tietokilpailun avauskysymyksen osasivat kaikki:
Masa Niemihän se Pätkää näytteli.
Olympiavoittajaksi otteli joukkue B (Koponen, Mustonen, Sarvanti, Hyvärinen)
ja nappasi Messeniuksen illalliskortit. Kunniamaininnan ansaitsee Timo Vähämäki,
joka arveli, että kotipielikki (pelargonia) tarkoittaa avovaimoa.
Idiottivisan kirjapalkinnon nappasi Pentti Saine, joka tiesi lähimmäksi (560) Olavi Virran levyttämien kappelemäärän 601.

Baijerilaishumpan sijaan viihdettä tarjosi Count Basieta sähköpianoineen tuurannut
Juhana Nevalainen,
jonka jakamat yhteislauluvihkot julistettiin pannaan taloyhtiön sääntöjen perusteella.
Runohelenatuuri älyttiin kieltää jo kutsussa.
Syyhyttä saunassa
Torstai-iltana 9.6. Villa Kiven
saunakamari täyttyi makkaran tuoksusta. Klubin perinteistä saunailtaa
vietti likainen tusina. Pää pystyssä, rinta rottingilla he saapuivat
puhdistautumaan. Uhmaten rajuilmaa, jota ei tullut.
Tällä kertaa
Töölönlahteen ei yrittänyt hukuttautua kukaan.
Kaukaisin vieras tuli
Porista, Pentti Saine. Nokialta asti ajoi Leksa Laine. Moottoripyörällä
kypärä päässään, kylmissään. Eikun saunaan. Roudasi vielä illan
päätteeksi Kawasakillaan Jussi Mustosen himbeen. Varsinainen road story.
Jäntin Josan kulkuväline oli rollaattori.

Grillimestarina hääri Johanssonin Henkka. Kyllä maistui. Sarvannin Tapsa toimitti paparazzin virkaa. Talon isäntää, Forssanderin Reijoa kiinnosti futis. Piti välillä käydä toteamassa PK-35:n voitto. Pukuhuonesanailuun osallistuivat myös Kaasisen Santtu, Jokisen Jaska ja Votkinin Veijo. Mutta heistä saunomatta paras. Saunamajurin tehtävän saanut Viiltäjä sai istua toimettomana löylyssä. Jonkunhan sielläkin piti olla. Sillä siisti.
Presidentti vaihtui
Makkaraklubin vuosikokous
istuttiin 28 vuoden perinnettä jatkaen klubiravintola Messeniuksessa 3.
huhtikuuta. Aurinkoinen sää ja hankikanto auttoivat paikalle
kaksikymmentäkaksi makkaraveljeä.
Tilaisuus jouduttiin aloittamaan murheisissa
tunnelmissa, kun kaksi klubin jäsentä oli poistunut joukostamme
alkuvuoden aikana. Klubi piti hiljaisen hetken Jussi Savikon ja
Eki Karjalaisen muistolle.
Neljä vuotta Makkaraklubia vetänyt toimitusjohtaja Kari Kukka oli ilmaissut halunsa luopua presidentin tehtävistä. Syynä espanjankiireet. Hänen tilalleen nuijan varteen palasi klubin perustaja ja kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen. Hallitus valittiin jatkamaan muuten entisellä kokoonpanolla, mitä nyt siitä pois jääneen Kukan tilalle tuli Timo Härmälä.

Vuoden toiminnasta sovittiin, että kesäkausi on hyvä aloittaa puhdistautumisrituaalilla.
Syksyllä perinteet taas velvoittavat järjestämään Oktoberfestin. Auki jäi, pidetäänkö se Septemberinä vai Oktoberina.
Klubista kun ei aina etukäteen tiedä.
Makkaraklubin aatteellisuusstipendin vuodelta 2015 pokkasi sitä pitkään odottamaan joutunut
Juha Mustonen.
Hänen erityisansionaan muisteltiin ylimmän saunanlämmittäjän roolia viime kesänä.
Viikunamaksamakkaran lumo
Mikä ihmeen elävä Viikunamaksamakkara mahtaa olla? Koska Ab A.
Kasten Oy Hyvinkäällä kertoo valmistavansa sellaista, eiku Makkaraklubi
junaan ja ottamaan selvää.
Ei, tavallisen maksamakkaraan ei ole
hakattu viikunaa sattumiksi vaan viikunoista on keitetty makea hillo,
joka lihanjalostusteollisuuden keinoin pruutataan massaan,
toimitusjohtaja Janne Räsänen paljastaa 15 klubilaiselle.
Ei, maistamaan ei päästä vielä.
Ähkäydytään (ollaanpa kivan kankeita) lumipukuihin ja toimari johtaa haamuarmeijan marssia tehdaskierrokselle.
Kummastellaan Kastenin uutta teräksenharmaata kutteria; samalla rahalla, parilla sadalla donalla, saa seiskasarjan bemarin.
Bemaria arvellaan näppärämmäksi kuin kutterin käyttöä olohuoneessa.
Haamuarmeija kuuntelee toimitusjohtaja Janne Räsäsen käskynjakoa.
Kyllä, sitten kimppuun. Hitto vieköön että on hyvää. Maksa ja
viikunan makeus sointuvat harmoniseen, suussa sulavaan liittoon.
Kylmälle maistiaislautaselle on katettu myös muuta maksaperhettä, possua
on toisella monenlaista, napsakoita salameja kolmea sorttia; lämpiminä
maistellaan nürenberginbratwusteja ja juustopippurinakkeja.
Viikunanmaksamakkara aloittaa suomalaisten makumielen valloittamisen
Prisma-ketjun valikoimassa. Viikunaa tarjotaan myös
Scandic-Hilton-ketjun hotellien aamiaispöydissä. Voisi sanoa, jos
kehtaisi, että ollaan samoissa eväissä seurapiirijulkkis Paris Hiltonin
kanssa. Melkein.

Makkaraklubille Kastenin keikka oli jo kolmas. Avartava matkailu alkoi 2002 Loviisaan ja 2004 Espoon Juvanmalmille,
2009 niin ikään pakkasta paettiin H-Hetken suojiin.
2013 Ab A. Kasten Oy ja H-Hetki fuusioituivat. 20 työntekijän yrityksen
liikevaihto on kuutisen miljoonaa. H-Hetki palvelee suurkeittiöitä ja perinteinen,
Loviisassa 1930 perustettu 86-vuotias Kasten muonittaa vähittäiskauppaa.

Pikkujoululla aloitettiin
Kukaan ei tiedä, oliko kyseessä vuoden 2015
myöhästynyt vai etuajassa pidetty vuoden 2016 pikkujoulu, mutta väliäkö
hällä. Melkein 30 raavasta miestä oli paikalla kun klubi avasi uuden
makkaravuoden ravintola Zinnkellerissä Helsingin Kruununhaassa
loppiaisaattona.
Toimitusjohtaja Wolfgang Wiegand ja ravintolapäällikkö Nina Wiegand esittelivät pikkujoulupöydän antimet.
Talon isäntä Wolfgang Wiegand oli tilannut Saksasta
seitsemää sorttia makkaroita. Oli napakoita pikkunakkeja, Grützwurstia,
pieniä bratwursteja, Brühpolnisheja, wieniläisiä ja krakovalaisia
pikkumakkaroita sekä kotitekoista verimakkaraa, Blutwurstia. Niin ja
sitten päivän erikoisuutta, paistettua maksajuustoa.
Gallupin mukaan
ykkönen oli verimakkara. Jotenkin se kuulemma kolahti
parhaiten.
Ruokailun alkamista odotellessaan Ilpo Ervasti, Jussi Blomroos, Henry Johansson ja Ilkka Hartikainen (selin)
vaihtoivat ajatuksia kaikkia osapuolia kiinnostavista kysymyksistä.
Tästä on hyvä jatkaa, kuten urheilijat nykyään sanovat. Edessä on touhukas kevät yritysvierailuineen ja saunailtoineen.
YLEISTÄ
TUOREIMMAT
TOIMINTA 2021
TOIMINTA 2020
TOIMINTA 2019
TOIMINTA 2018
TOIMINTA 2017
TOIMINTA 2016
TOIMINTA 2015
TOIMINTA 2014
TOIMINTA 2013
TOIMINTA 2012
TOIMINTA 2011
TOIMINTA 2010
TOIMINTA 2009
TOIMINTA 2008
TOIMINTA 2007
TOIMINTA 2006







