kuva3joulu10

Herkkua on siinä monen-laista, moo-nen-lais-taa.  Zinkellerin Dezemberfest.

Yrjö Wigren Oy:n markkina-alue on nykyisin koko Suomi. Yrityksen asiakkaina ovat kaikki kauppaketjut: S-ryhmän osuus myynnistä on yli 42 %, Keskon noin 30 % ja Stockmannin 10 %. Yrityksen tuotteiden laadusta kertoo, että Yrjö Wigren Oy on Stockmann-konsernin suurin ruoka-makkaroiden toimittaja.
Kuluttajien parhaiten tuntemat ja suosimat Wigrenin tuotteet ovat napsahtava Herkkunakki, Ohutlenkki, maksa-makkarat, siskon-makkarat, meetvurstit ja Rosvofile.
Yritys valmistaa vuodessa 1,5 miljoonaa kiloa makkaraa ja muita lihajalosteita. Yrjö Wigren -konsernin liikevaihto oli viime vuonna noin yhdek-sän miljoonaa euroa ja henkilökuntaa sillä oli 80.

    niinivaara    

MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2010

Dezemberfest

Mikä se on kun miehet maistelevat monia erilaisia makkaroita, juovat hyvällä halulla olutta päälle ja on joulukuu? No, se on tietenkin Dezemberfest!
Makkaraklubin toista perinteistä Dezemberfestiä vietettiin tutussa paikassa, ravintola Zinnkellerissä Helsingin Kruununhaassa, 8. joulukuuta. Saksalaisravintolan kellariholveissa ilkamoi 18 klubin jäsentä.

joulu10kuva1 Juha Mustoselta (vas.) ovat veitsi ja haarukka pudonneet, kun Eki Karjalainen on päässyt jutun kertomisen vauhtiin. Klubin kunniajäsen Veijo Votkin sentään jaksaa keskittyä ruokailuun.

Ravintolan isäntä Wolfgang Wiegand oli pannut taas parastaan: pöydässä oli toistakymmentä saksalaista makkaralajia ynnä asiaankuuluvia lisukkeita, olutta ja snapseja tietenkään unohtamatta. Oli kystä kyllä!

Jouko Ruuth, Leo Laine, Jukkapekka Ahmakari ja Pekka Hämäläinen itse asiassa, saksalaisten makkaroiden kimpussa.

Makkaran puolesta

Klubin perustaja ja kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen oli kutsuttu pitämään makkaraa syövän kansanosan puolta televisioon maanantaina 18. lokakuuta. Kyseessä oli SuomiTV:n Anja Snellman: Saanko esitellä? -ohjelmasarjaan kuulunut keskustelu, jonka teemana oli totutun asenteellisesti ”Lihansyönti on epäeettistä!”.
Keskustelun teemasta Hyvärinen huomautti, että juuri tuosta kaikki alkoi: yksipuoliseen terveysvalistukseen kyllästyneinä joukko raavaita miehiä perusti etujensa puolustamiseksi Makkaraklubin.
Hyväristä vastapäätä studiossa istui fennovegaaniksi ja keräilijä-puutarhuriksi esittäytynyt Ossi Kakko. Mitään sähäkkää väittelyä aiheesta ei syntynyt, sillä molemmat esittelivät näkemyksiään tyynen asiallisesti, niin kaukana kuin heidän ruokamaailmansa toisistaan olivatkin.

Syystapaaminen

Syystapaaminen
Asiaan on päästy. Etummaiset herrat pöydän vasemmalla puolella ovat Erkki Karjalainen, Kari Kukka, Matti Uimonen ja Ilpo Ervasti, pöydän oikealla puolella Henry Johansson, Jari Koponen, Jouko Ruuth, Leo Laine ja Risto Ennekari.
 

Makkaraklubin syyskauden ensimmäinen istunto pidettiin Helsingin keskeisimmässä ravintolassa Vltavassa, rautatieaseman kupeessa, keskiviikkona 13. lokakuuta. Kahdeksantoista klubilaista nautiskeli kabinetin rauhassa makkarabuffetista ja tshekkiläisestä oluesta.
Asiapuolella esillä olivat mm. klubin joulukuinen Dezemberfest, seuraava makkara-ekskursio sekä ei enää niin kovin kaukana oleva klubin 25-vuotisjuhla.

Vuosikokous 2010

Makkaraklubi ry valitsi tietokirjailija Risto Ennekarin jatkamaan puheenjohtajanaan, kun se vuosikokousti ravintola Messeniuksessa Helsingissä 27. maaliskuuta. Muutkin hallituksen jäsenet saivat synninpäästön ja jatkavat tehtävissään. Uusvanhana jäsenenä hallitukseen palasi Erkki Tapionlinna. Kokousrutiinit vietiin kaikilta osin läpi suuren yksimielisyyden vallitessa. Ääntenlaskijoita ja järjestysmiehiä ei taaskaan tarvittu. Klubin stipendin sai Ilpo Ervasti, joka ideoi viime vuonna klubille nimikkopuukon. Ensimmäiset numeroidut, iiläisen puukkomestarin Arto Keltamäen käsin valmistamat puukot olivat jaossa kokouksessa.

EnsiPuukko
Klubin perustaja ja kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen (vas.) vastaanotti Makkaraklubin puukon nro 1 talousjohtaja Markku Hiekkamieheltä.

Wigrenin vieraana

Vuoden vierailut Makkaraklubi aloitti arvostetun tamperelaisen lihanjalostajan Yrjö Wigren Oy:n laitoksella 19. helmikuuta. Makupalojen lisäksi isänniltä saatiin tärkeää tietoa yhdistyksen toiminnan tueksi.
Viisitoista matkalle osallistunutta klubilaista aloittivat tutustumisen ”Viikreeniin” Tampereen kauppahallissa. Paikan valinnalle oli hyvä syy, sillä vuonna 1917 perustettu Yrjö Wigren Oy on maan vanhimpia lihanjalostustehtaita ja vanhin edelleen Tampereen kauppahallissa toimiva yritys.
Sarankulman kaupunginosassa sijaitsevassa Wigrenin tuotantolaitoksessa Makkaraklubin jäsenet pääsivät maistelemaan alkupaloina maksa- ja leikkelemakkaroita ja lämpimänä ruokana siskonmakkarakeittoa.

Wigren_Halli

Kuvassa vasemmalta Matti Uimonen, Markku Hiekkamies, Kari Salonen, Josa Jäntti, Risto Ennekari ja Erkki Karjalainen.

Isännät kertoivat alustuksissaan avoimesti yhtiön toiminnasta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Tiedämme nyt muun muassa, että Yrjö Wigren Oy on valinnut laajentumissuunnitelmaansa herkkutalo-strategian.
Emoyhtiön rinnalle perustettiin 2006 W-Herkkutalo Oy. Seuraavana vuonna perustetulla Wigren Catering Oy:llä on nykyään kolme lounasravintolaa. Yritys on on solminut yhteistyösopimuksen kahdella Michelin-tähdellä palkitun helsinkiläisravintola Chez Dominiquen omistajan, keittiömestari Hans Välimäen kanssa. Välimäki osallistuu Wigrenin tuotekehitykseen, tuote-esittelyihin, reseptien tekoon ja mainontaan.
Isäntien alustukset ja Makkaraklubin jäsenten kysymykset katkesivat pariin otteeseen, kun esille tuotiin yhä uusia Wigrenin tuotteita. Klubilaiset keskittyivät herkku- ja maxinakkien, grillimakkaroiden, rosvopaistin ja sinappien aistinvaraiseen arviointiin.

”Piki” Niinivaara on poissa

Makkaraklubin kunniajäsen, lihateknologian emeritus-professori ja suomalaisen lihantutkimuksen uranuurtaja Fritz P. ”Piki” Niinivaara on kuollut. Hän menehtyi 22. tammikuuta Helsingissä 90-vuotiaana.
Niinivaaran merkittävin saavutus lihateknologian alalla oli hänen vuonna 1955 väitöskirjassaan esittämänsä menetelmä bakteeriviljelmien käytöstä kestomakkaran kypsymisen tehostamiseksi ja varmistamiseksi. Se mullisti meetvurstin valmistuksen ollen aikaisempiin menetelmiin verrattuna täysin ylivoimainen sekä laadun että valmistuskustannusten suhteen. Menetelmä yleistyi nopeasti ja se on nykyisin käytössä kaikkialla maailmassa.
Makkaraklubilla oli kunnia saada Niinivaara jäsenekseen 1992. Hän näytti viihtyvän itseään nuoremmassa seurassa ja jaksoi käydä klubin jäsentapaamisissa vielä kun fyysinen kunto alkoi asettaa rajoituksia hänen liikkumiselleen. Makkaraklubilaisille jäi muisto lämminsydämisestä, viisaasta ja sivistyneestä ihmisestä.

YLEISTÄ

TUOREIMMAT

TOIMINTA 2021

TOIMINTA 2020

TOIMINTA 2019

TOIMINTA 2018

TOIMINTA 2017

TOIMINTA 2016

TOIMINTA 2015

TOIMINTA 2014

TOIMINTA 2013

TOIMINTA 2012

TOIMINTA 2011

TOIMINTA 2010

TOIMINTA 2009

TOIMINTA 2008

TOIMINTA 2007

TOIMINTA 2006


WIGREN LOGO