SIVUN KAIKKI KUVAT KLUBIDOKUMENTISTA

Kokoukset
Makkaraklubi piti kaksi yleiskokousta, sääntöjen määräämän
vuosi-kokouksen 24. maaliskuuta sekä perinteisen syys-tapaamisen 22.
syyskuuta. Molemmissa oli paikalla 17 klubin jäsentä.
Klubin hallitus kokoontui viisi kertaa: 3.2., 21.3., 24.3., 22.9. ja
4.12.
Jäsenkunta
Jäsenmaksu oli 50 euroa, ja Makkaraklubin jäsenmäärä 37. Uusina jäseninä klubiin liittyivät vuoden aikana herrat Matti Niittymäki ja Pentti Saine.
Perinteinen, jäsenmaksun suuruinen stipendi aktiivisesta osallistumisesta klubin rientoihin luovutettiin vuosikokouksessa makkaraveli Antero Kaasiselle.
Oluenystävät Lappi ry
Tämän todennäköisesti Suomen varakkaimman olutseuran omassa,
rintamamiestalosta kehitetyssä Paronintuvassa on tilaa kokoontua,
varastoida ja nauttia oluita sekä valmistaa ruokaa. Pihalla on vielä oma
120 neliön sauna- ja kokoustila.
Kaikilla seuran jäsenillä on avaimet
Paronintupaan, josta löytyy kaikki miesten olutyhdistykselle
tarpeellinen: televisio, keittiö, täysimittainen biljardipöytä ja iso
jääkaappi täynnä olutta "lappilaisten ehdoton suosikki on Karhu III; kun
se loppuu, loppuu yleensä kerho-iltakin", kertoi puheenjohtaja Arto
Lehtinen.
"Suhteellisen korkealla liittymismaksulla (300 €) haluttiin alusta
lähtien säilyttää jonkinlainen taso jäsenkunnassa" ja "Yhdistyksen
säännöt eivät naisten liittymistä kiellä, mutta yksikään ei ole
jäseneksi hakenut", kertoi olutseuran jäsen Jari Laihonen.
Vaimot ja sellaisiksi mielivät kutsutaan kuitenkin mukaan yhdistyksen
kesäjuhliin ja pikkujouluihin.
Lappilaiset oluenystävät ovat ehtineet tehdä lukuisia ulkomaanmatkoja
Viroon, Saksaan, Tshekkiin ja Unkariin. Makkaraklubin vierailun aikana
heidän suunnitelmissaan oli matka Oktoberfestiin Müncheniin.
(Lyhennelmä Makkara-klubin puheenjohtajan Risto Ennekarin vuosi-katsauksesta 5.4.2008)(alkuun)
Kaiken alku
MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2007
Makkaraklubi jatkoi toimintaansa tutuissa puuhissa noudattaen vankkumattomasti sääntöjensä tarkoituspykälässä julistettuja perusperiaatteitaan. Niitä ovat: vaalia ja edistää suomalaista ja kansainvälistä makkarakulttuuria, harjoittaa makkarakulttuuriin liittyvää valistus- ja kasvatustyötä sekä tutkimustoimintaa ynnä järjestää makkarakulttuuriin liittyviä yleisötilaisuuksia, kilpailuja, juhlia sekä valistus- ja huvitilaisuuksia.
MAAILMAN ENSI-ILTA
Kertomusvuoden ensimmäinen jäsentilaisuus oli "Makkaraklubi - Raavaiden miesten asialla" -dokumenttielokuvan maailmanensi-ilta 3. helmikuuta klubiravintolassamme Messeniuksessa, Helsingissä. Elokuva oli sekä järisyttävä että lystikäs.
Klubilaisia lähdössä
Makkaramatkalle. Etujoukossa Antero Kaasinen (vas.), Markku Hiekkamies,
Risto Ennekari ja Jukka-Pekka Ahmakari. Taustalla tuntematon ratsumies.
Zinnkeller
Vierailuohjelma aloitettiin tapahtumalla "Makkaraklubin etämatka
makkaran mahtimaahan". Matka tehtiin 26. huhtikuuta Helsingin
Kruununhaassa sijaitsevaan saksalaisravintola Zinnkelleriin, jonka
miljöö on kuin luotu klubilaisten tyyppiselle, makkaran ja oluen
kuluttamiseen vakavasti suhtautuvalle 18 miehen ryhmälle.
Ravintolan isäntä Wolfgang Wiegand oli käynyt Saksassa hankkimassa
syötävää runsaaseen seisovaan pöytään, joka tarjosi monipuoliseen
katsauksen saksalaisen makkarakulttuurin ehtymättömästä
lajikevalikoimasta. Klubilaiset veivät urhollisesti läpi aistinvaraisen
tutustumisen germaanien tuotteisiin.
Maistettavana olivat bratwurstit, nürnbergerit, krakauerit,
frankfurterit, currywurstit, blutwurstit, max und moritz, leberkäse sekä
spanferkel eli paistettu maitopossu. Lisukkeina olivat perunasalaatti,
hapankaali, vihannekset, leipä ynnä tiukka saksalainen sinappi. Palan
painikkeina tietysti valikoima saksalaisia oluita ja snapseja.
Kivikylän Kotipalvaamo
Syksyn kohokohdaksi muodostui 10. marraskuuta tehty matka Lapissa
toimivaan Kivikylän Kotipalvaamoon. Viitisentoista klubilaista lähti klo
8.30 tilausbussilla Helsingistä ja saapui Lappiin - siis Lapin kuntaan,
vähän Säkylästä länteen ja Raumalta itään, katsokaa vaikka kartasta -
ennen puoltapäivää.
Makkaraveljet otti vastaan toimitusjohtaja Jari Laihonen, jonka alustus
selvitti mieleenpainuvasti yrityksen taustaa. Laihoset ovat pitkälti
teurastaja-, lihakauppias- ja karjankuljettajasukua. Palvaamon toiminta
alkoi 1980-luvulla, kun Jari Laihosen isä Mikko alkoi käyttää lähes
satavuotista saunaa joululihan palvaamiseen.
(alkuun)
Päätuotteita olivat pitkään vanhassa, kokonaan hirsisessä saunassa
harmaalepän savun saattelemana valmistetut saunapalvituotteet. Viime
vuosina tuotevalikoima on laajentunut mm. täyslihamakkaroilla ja
savupalvihernekeitolla. Kivikylän Kotipalvaamon aidosti ylikypsät,
ainoastaan valikoidusta viljasiasta valmistetut ja lähiseudun tutuilta
pientuottajilta hankitut palvaamotuotteet ovat saavuttaneet kärkisijoja
mm. televisiossa 1990-luvulla pyörineessä Suomen Parhaat -ohjelmassa.
Viime vuosina yrityksen lihaisa, alun perin vain Satakunnassa levinnyt
Huilun Tuhti on kohonnut grillimakkaroiden kärkijoukkoon kautta maan.
Jari Laihosen eloisan esittelyn lomassa maisteltiin yhtiön koko
repertuaari. Ja miten palvituotteet maistuvatkaan juuri viljaisen
koskenkorvan kanssa!
Toimitusjohtaja halusi tarjota klubilaisille pitkän iltapäivän
päätteeksi bonuksena tutustumisen pienen Lapin kunnan 80-jäsenisen
Oluenystävät Lappi ry:n kerhotaloon. Tämä ylimääräinen
ohjelmanumero kosketti herkästi monen makkaraklubilaisen sielua.
(alkuun)
YLEISTÄ
TUOREIMMAT
TOIMINTA 2021
TOIMINTA 2020
TOIMINTA 2019
TOIMINTA 2018
TOIMINTA 2017
TOIMINTA 2016
TOIMINTA 2015
TOIMINTA 2014
TOIMINTA 2013
TOIMINTA 2012
TOIMINTA 2011
TOIMINTA 2010
TOIMINTA 2009
TOIMINTA 2008
TOIMINTA 2007
TOIMINTA 2006
Näytetään mallia
Hallinto
Vuonna 2007 klubin hallitukseen kuuluivat: Risto Ennekari (puheenjohtaja), Lasse Erola, Markku "Nakki" Hiekkamies, Heikki "Hese" Hyvärinen (kunniapuheen-johtaja), Yrjö "Josa" Jäntti, Eero Raappana, Mauri Sinisalo, Erkki Tapionlinna ja Matti "Viiltäjä" Uimonen (sihteeri). Tilintarkastajina toimivat Antero Kaasinen ja Erkki Karjalainen.
Oikea ammattimies
Rituaaleja
Ennen syksyn maakuntavierailua kuusi klubin urhoollista jäsentä suoritti
18. lokakuuta puhdistautumis-rituaalin Kirjailijatalo Villa Kiven
saunassa. Valitettavan moni klubin jäsen jätti käyttämättä hyväkseen
tämän harvinaisen tilaisuuden vilvoitella saunan jälkeen oopperayleisön
silmien alla Töölönlahden rannalla, keskellä Helsinkiä.
(alkuun)
Uuniin menossa