SIVUN KAIKKI KUVAT KLUBIDOKUMENTISTA

kokous

Kokoukset

Makkaraklubi piti kaksi yleiskokousta, sääntöjen määräämän vuosi-kokouksen 24. maaliskuuta sekä perinteisen syys-tapaamisen 22. syyskuuta. Molemmissa oli paikalla 17 klubin jäsentä.
Klubin hallitus kokoontui viisi kertaa: 3.2., 21.3., 24.3., 22.9. ja 4.12.

Jäsenkunta

Jäsenmaksu oli 50 euroa, ja Makkaraklubin jäsenmäärä 37. Uusina jäseninä klubiin liittyivät vuoden aikana herrat Matti Niittymäki ja Pentti Saine.

Perinteinen, jäsenmaksun suuruinen stipendi aktiivisesta osallistumisesta klubin rientoihin luovutettiin vuosikokouksessa makkaraveli Antero Kaasiselle.

Oluenystävät Lappi ry

Tämän todennäköisesti Suomen varakkaimman olutseuran omassa, rintamamiestalosta kehitetyssä Paronintuvassa on tilaa kokoontua, varastoida ja nauttia oluita sekä valmistaa ruokaa. Pihalla on vielä oma 120 neliön sauna- ja kokoustila.

Kaikilla seuran jäsenillä on avaimet Paronintupaan, josta löytyy kaikki miesten olutyhdistykselle tarpeellinen: televisio, keittiö, täysimittainen biljardipöytä ja iso jääkaappi täynnä olutta "lappilaisten ehdoton suosikki on Karhu III; kun se loppuu, loppuu yleensä kerho-iltakin", kertoi puheenjohtaja Arto Lehtinen.
"Suhteellisen korkealla liittymismaksulla (300 €) haluttiin alusta lähtien säilyttää jonkinlainen taso jäsenkunnassa" ja "Yhdistyksen säännöt eivät naisten liittymistä kiellä, mutta yksikään ei ole jäseneksi hakenut", kertoi olutseuran jäsen Jari Laihonen.

Vaimot ja sellaisiksi mielivät kutsutaan kuitenkin mukaan yhdistyksen kesäjuhliin ja pikkujouluihin.
Lappilaiset oluenystävät ovat ehtineet tehdä lukuisia ulkomaanmatkoja Viroon, Saksaan, Tshekkiin ja Unkariin. Makkaraklubin vierailun aikana heidän suunnitelmissaan oli matka Oktoberfestiin Müncheniin.

(Lyhennelmä Makkara-klubin puheenjohtajan Risto Ennekarin vuosi-katsauksesta 5.4.2008)(alkuun)

kaiken alku  Kaiken alku

MAKKARAKLUBIN TOIMINTA 2007

Makkaraklubi jatkoi toimintaansa tutuissa puuhissa noudattaen vankkumattomasti sääntöjensä tarkoituspykälässä julistettuja perusperiaatteitaan. Niitä ovat: vaalia ja edistää suomalaista ja kansainvälistä makkarakulttuuria, harjoittaa makkarakulttuuriin liittyvää valistus- ja kasvatustyötä sekä tutkimustoimintaa ynnä järjestää makkarakulttuuriin liittyviä yleisötilaisuuksia, kilpailuja, juhlia sekä valistus- ja huvitilaisuuksia.

MAAILMAN ENSI-ILTA


Kertomusvuoden ensimmäinen jäsentilaisuus oli "Makkaraklubi - Raavaiden miesten asialla" -dokumenttielokuvan maailmanensi-ilta 3. helmikuuta klubiravintolassamme Messeniuksessa, Helsingissä. Elokuva oli sekä järisyttävä että lystikäs.

Lähtö
Klubilaisia lähdössä Makkaramatkalle. Etujoukossa Antero Kaasinen (vas.), Markku Hiekkamies, Risto Ennekari ja Jukka-Pekka Ahmakari. Taustalla tuntematon ratsumies.

Zinnkeller


Vierailuohjelma aloitettiin tapahtumalla "Makkaraklubin etämatka makkaran mahtimaahan". Matka tehtiin 26. huhtikuuta Helsingin Kruununhaassa sijaitsevaan saksalaisravintola Zinnkelleriin, jonka miljöö on kuin luotu klubilaisten tyyppiselle, makkaran ja oluen kuluttamiseen vakavasti suhtautuvalle 18 miehen ryhmälle.

Ravintolan isäntä Wolfgang Wiegand oli käynyt Saksassa hankkimassa syötävää runsaaseen seisovaan pöytään, joka tarjosi monipuoliseen katsauksen saksalaisen makkarakulttuurin ehtymättömästä lajikevalikoimasta. Klubilaiset veivät urhollisesti läpi aistinvaraisen tutustumisen germaanien tuotteisiin.

Maistettavana olivat bratwurstit, nürnbergerit, krakauerit, frankfurterit, currywurstit, blutwurstit, max und moritz, leberkäse sekä spanferkel eli paistettu maitopossu. Lisukkeina olivat perunasalaatti, hapankaali, vihannekset, leipä ynnä tiukka saksalainen sinappi. Palan painikkeina tietysti valikoima saksalaisia oluita ja snapseja.

Kivikylän Kotipalvaamo


Syksyn kohokohdaksi muodostui 10. marraskuuta tehty matka Lapissa toimivaan Kivikylän Kotipalvaamoon. Viitisentoista klubilaista lähti klo 8.30 tilausbussilla Helsingistä ja saapui Lappiin - siis Lapin kuntaan, vähän Säkylästä länteen ja Raumalta itään, katsokaa vaikka kartasta - ennen puoltapäivää.

Makkaraveljet otti vastaan toimitusjohtaja Jari Laihonen, jonka alustus selvitti mieleenpainuvasti yrityksen taustaa. Laihoset ovat pitkälti teurastaja-, lihakauppias- ja karjankuljettajasukua. Palvaamon toiminta alkoi 1980-luvulla, kun Jari Laihosen isä Mikko alkoi käyttää lähes satavuotista saunaa joululihan palvaamiseen. (alkuun)

Päätuotteita olivat pitkään vanhassa, kokonaan hirsisessä saunassa harmaalepän savun saattelemana valmistetut saunapalvituotteet. Viime vuosina tuotevalikoima on laajentunut mm. täyslihamakkaroilla ja savupalvihernekeitolla. Kivikylän Kotipalvaamon aidosti ylikypsät, ainoastaan valikoidusta viljasiasta valmistetut ja lähiseudun tutuilta pientuottajilta hankitut palvaamotuotteet ovat saavuttaneet kärkisijoja mm. televisiossa 1990-luvulla pyörineessä Suomen Parhaat -ohjelmassa. Viime vuosina yrityksen lihaisa, alun perin vain Satakunnassa levinnyt Huilun Tuhti on kohonnut grillimakkaroiden kärkijoukkoon kautta maan.

Jari Laihosen eloisan esittelyn lomassa maisteltiin yhtiön koko repertuaari. Ja miten palvituotteet maistuvatkaan juuri viljaisen koskenkorvan kanssa!
Toimitusjohtaja halusi tarjota klubilaisille pitkän iltapäivän päätteeksi bonuksena tutustumisen pienen Lapin kunnan 80-jäsenisen Oluenystävät Lappi ry:n kerhotaloon. Tämä ylimääräinen ohjelmanumero kosketti herkästi monen makkaraklubilaisen sielua. (alkuun)

YLEISTÄ

TUOREIMMAT

TOIMINTA 2021

TOIMINTA 2020

TOIMINTA 2019

TOIMINTA 2018

TOIMINTA 2017

TOIMINTA 2016

TOIMINTA 2015

TOIMINTA 2014

TOIMINTA 2013

TOIMINTA 2012

TOIMINTA 2011

TOIMINTA 2010

TOIMINTA 2009

TOIMINTA 2008

TOIMINTA 2007

TOIMINTA 2006


näytetään mallia Näytetään mallia

Hallinto

Vuonna 2007 klubin hallitukseen kuuluivat: Risto Ennekari (puheenjohtaja), Lasse Erola, Markku "Nakki" Hiekkamies, Heikki "Hese" Hyvärinen (kunniapuheen-johtaja), Yrjö "Josa" Jäntti, Eero Raappana, Mauri Sinisalo, Erkki Tapionlinna ja Matti "Viiltäjä" Uimonen (sihteeri). Tilintarkastajina toimivat Antero Kaasinen ja Erkki Karjalainen.

oikea ammattimies Oikea ammattimies

Rituaaleja

Ennen syksyn maakuntavierailua kuusi klubin urhoollista jäsentä suoritti 18. lokakuuta puhdistautumis-rituaalin Kirjailijatalo Villa Kiven saunassa. Valitettavan moni klubin jäsen jätti käyttämättä hyväkseen tämän harvinaisen tilaisuuden vilvoitella saunan jälkeen oopperayleisön silmien alla Töölönlahden rannalla, keskellä Helsinkiä.
(alkuun)

uuniin Uuniin menossa